Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2966Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Editorial

Cartelul media occidentale (1)

articol de: George CUSNARENCU
Cartelul media occidentale (1)
 

Prețul de a informa corect
Încerc să dezvolt un pic ideea atinsă în treacăt săptămâna trecută, atunci când vorbeam despre fundătura în care a ajuns media occidentală. Media (că e scrisă, vorbită sau video, la un loc) care dictează și dirijează informațiile pe planetă, după cele mai sănătoase și mai aplicate reguli ale unui cartel, foarte asemănător cu cel al drogurilor, al petrolului sau al supermarketurilor, ca să nu mai vorbesc despre cel al telefoniei mobile, medicamentelor sau producătorilor de bere.
Practic, orice om care citește sau privește media occidentală observă reacția acestui cartel la comenzile politice. Îți trebuie puțină atenție speculativă ca să observi cum se declanșează, de la un pupitru care ne rămâne mereu ascuns, un semnal subteran care ajunge la suprafață prin cartelul media sub forma unor campanii "de presă" foarte vioi susținute, substratul fiind, aproape de fiecare dată, politic. Dar, mai nou, și cu o componentă economică deloc de neglijat. Și exemplele sunt cu duiumul, o să încerc să mă opresc asupra lor și în episoadele următoare. Acum războaiele nu se mai duc neapărat cu tancurile și rachetele balistice, ci cu adevărate tornade mediatice care țin trei zile dar care lovesc cu efecte deseori catastrofale statele asupra cărora se năpustesc.

Aproape de fiecare dată, tornadele cartelului media occidental lovesc state neajutorate de unde marile companii transnaționale doresc să obțină ceva: de la dărâmarea unor guverne sau președinți incomozi, la instalarea unor cabinete marionetă, pro-occidentale (vezi Ucraina, România dar și Georgia, Afganistan, Pakistan, Irak etc), de fiecare dată pentru a obține ceva: de la petrol, apă dulce, diamante, aur, molibden, droguri, gaze, până la baze militare. De departe, aceste campanii ale cartelului media occidental, bine ticluite, par chiar un alt fel de război rece, un război rece de tip nou, dar nu susținut cu focoase nucleare țintite spre cer, ci disipate în terenul de luptă prin intermediul  media locale. Până la urmă, ce vrea să demonstreze acest cartel media?

Superioritatea sistemului democratic capitalist în fața oricăror alte sisteme și a economiei și civilizației occidentale în comparație cu restul statelor de mâna a treia, "subdezvoltate", "primitive", "tribale". Sigur că totul se bazează pe o minciună rostită la unison de cartelul media: societatea capitalistă nu este nici ceea ce vrea cartelul media să ne convingă că este și nici "restul lumii" nu este atât de primitiv, ba chiar dimpotrivă.  Cartelul media occidentale (cele trei agenții de presă globale, cu tot cu canalele globale teve) vrea să convingă planeta că prosperitatea, știința și cultura vin dinspre Occident. Sigur, adevărul poate fi, exact ca și imaginile dintr-un lac, este invers. Orientul este cu mult mai prosper, cu mai multă cultură și tradiție.

Dar îngurgitatorul occidental de media cu această imagine falsificată despre "restul lumii" a fost hrănit de mai bine de șase decenii. O imagine ridicată și hrănită cu minciuni și inexactități poco a poco, după principiul lui Mitriade, regele care găsise metoda de a scăpa de otrăvire. Ei bine, vine acum olimpiada de la Beijing și la ce asistăm? Brusc, ca la un semnal, niște inși sunt activați pentru a-și zice pro-tibetani occidentali, în Tibet este scos de la congelator un lider și niște răzmerițe și afacerea-i gata.  Separatiștii tibetani se confruntă brusc cu poliția chineză, pro-tibetanii occidentali sunt aduși pe stradă în diferite capitale ale lumii (vă dați seamă câtă cheltuială pentru cei care comandă) și toate pentru un lucru simplu: de a mânji un lucru care până acum, de când mă uit eu la televizor, era considerat un mesaj de pace: defilarea flăcării olimpice.

(va urma)

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU