Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2925Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Editorial

Circul parlamentar dă și legi, nu numai spectacole comice (2)

articol de: Ion CRISTOIU
Circul parlamentar dă și legi, nu numai spectacole comice (2)
 

Necesara întortochere

Altfel stau lucrurile dacă privim Parlamentul din perspectiva zilei de azi. Pentru toate personalitățile, evenimentele și instituțiile trecutului istoria joacă rolul unui filtru sever. Aparențele sînt lăsate în uitare. Rămîn pentru viitorime doar aparențe. Curățat de amănunte prisoselnice, sesizabile doar la vremea respectivă, Parlamentul din diferite epoci ale trecutului se relevă ca o instituție făuritoare de legi absolut necesare modernizării temeinice a țării.

Semnificativ pentru jocul perspectivelor rămîne faptul că legile cele mai bune, apărînd azi din perspectiva istoriei drept cele mai temeinice, mai producătoare de real, au fost cele mai supuse dezbaterilor nesfîrșite, ba chiar și încercărilor comice. La vremea respectivă, opinia publică se va fi mirat de ce parlamentarii nu le adoptă în doi timpi și trei mișcări, prin aplauze entuziaste și ridicări festive în picioare. Azi ne dăm seama că numai prin acel proces complicat, cu multe popasuri în pitoresc, putea fi adoptată o lege cu adevărat bună.

Ceea ce ziariștilor și cetățenilor dintr-un moment istoric dat li se părea o pierdere de vreme se dovedește azi un lucru absolut necesar. Pentru a nu fi strîmbă în raport cu viața, o lege trebuie să treacă printr-un proces parlamentar întortocheat, cu multe dezbateri căzute în simple certuri. N-a avut nimeni fantezia de a scrie o istorie a prezentului din perspectiva viitorului. Un asemenea cercetător ar descoperi că din viața și activitatea Parlamentului de azi rămîn peste ani doar esențele: legile pentru țară. Legi ce nu pot fi votate fără ca deputații și senatorii să ofere opiniei publice aparențele unor artiști de circ ambulant

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU