Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2920Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Editorial

Germania, cu tunurile pe Elveția

articol de: Bogdan CHIRIEAC
Germania, cu tunurile pe Elveția
 

Pentru Germania, cea mai puternică țară europeană, subiectul principal al lunii în curs nu a fost, ca în restul Europei, declararea independenței Kosovo, ci Liechtensteinul și Elveția. Și acolo există dintotdeauna o independență, dar a cetățenilor germani și nu numai față de Fiscul de la Berlin. Pe scurt, serviciile secrete germane au cumpărat cu cinci milioane de euro o dischetă ce conține nume și conturi de clienți, majoritatea din Republica Federală. Evenimentul a produs un scandal de mari proporții în Germania. Președintele lui Deutsche Post a fost percheziționat de poliție la 6 dimineața, după ce s-a aflat că are puși de-o parte vreo 20 de milioane de euro, scutiți de taxe, numai în Liechtenstein. El a fost arestat și apoi eliberat pe cauțiune. Șeful securizării datelor din Bavaria a fost al doilea pe lista Fiscului german. Dacă la oamenii de afaceri e clar de unde vin banii, problema este cu policienii, care nu pot justifica în nici un fel milioanele din conturile aflate în străinătate... Cancelarul Angela Merkel a cerut oficial Liechtensteinului și Elveției să dezvăluie numele tuturor cetățenilor germani cu conturi în cele două state. Supărarea Germaniei pare întemeiată, fiindcă se estimează că între 2000 și 4000 de miliarde de euro din Germania se află depozitați în paradisurile fiscale, la adăpost de taxele și impozitele Berlinului.

Liechtensteinul, mare cât un sat de munte românesc, numără pentru fiecare dintre cei 35 000 de locuitori ai săi câteva mii de companii pe cap de cetățean și un număr uriaș de bănci. Numărul lor este imposibil de aflat, deoarece Liechtensteinul nu are un registru al comerțului. Economia prosperului orășel-principat se bazează exclusiv pe banii celor care fug de taxe din țările de origine. La rândul ei, Elveția oferă pentru cetățenii străini numeroase vehicole financiare menite să evite taxele în alte țări. Deși Germania amenință să pună tunurile politice pe cele două țări montane, Asociația Bancherilor Elvețieni a comunicat sec că Berlinul are o problemă politică internă, fără nici o legătură cu profesia lor.

Întrebarea se pune de ce face Germania o asemenea tevatură fără precedent în relațiile bilaterale. Adevărul este că Berlinul a înregistrat costuri uriașe în Est, taxele sunt enorme, iar germanii bogați fug, pur și simplu, din calea Fiscului. Ciudat este că alte state din Europa, inclusiv unele cu evaziune fiscală de proporții, așa cum sunt Italia și Franța, nu par interesate să se alăture Germaniei, și asta deoarece de multe ori se încearcă nu protejarea oamenilor de afaceri, nițel evazioniști, ci a politicienilor, nițel corupți. Cum lefurile de la stat nu sunt de milioane nicăieri în lume, modalitatea prin care diverse personaje politice își primesc tainul din partea corporațiilor se află în conturile paradisurilor fiscale. Desigur că informațiile scurse ca atare din băncile elvețiene nu pot constitui probe într-un eventual proces, dar poliția, odată pusă pe șină, poate aduna, în timp, toate datele relevante. Pentru politicieni, scandalul de presă poate fi fatal.

Interesant este că, în numeroasele campanii anticorupție din România, pentru care s-au cheltuit zeci și zeci de milioane de euro fără nici un rezultat, nu a existat niciodată o inițiativă de felul celei germane prin care să se meargă direct la sursă, acolo unde sunt depozitați banii. În spatele companiilor off shore s-ar fi descoperit, probabil, nume de miniștri, parlamentari și primari cu depuneri de miliarde și miliarde de euro. Nici nu ar fi fost nevoie de tragerea în țeapă a păcătoșilor. Oprobriul public i-ar fi scos din politică, iar în ceea ce privește fondurile, s-ar fi putut aplica modelul german: Parchetul nu-i bagă la pușcărie pe nemții evazioniști decât dacă aceștia refuză să achite imediat până la ultima centimă ceea ce consideră Fiscul că au furat de la stat. Iar nemții plătesc cu toții.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU