Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2906Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Editorial

Ruperea de trecut

articol de: Bogdan OLTEANU
Ruperea de trecut
 

Nu stiu câți dintre oamenii politici sunt conștienți de faptul că cei născuți în anul Revoluției din decembrie 1989 vor vota anul acesta pentru prima dată. Este o nouă generație, al cărei vot poate fi privit drept unul neviciat de trecutul comunist și de realitățile de început al anilor '90 din România. Sunt tineri pentru care Ceaușescu și comunismul există doar din cărțile de istorie, mineriadele și naționalizarea valutei sunt subiecte din povestirile părinților sau ale bunicilor. Pentru aceștia FSN este o noțiune abstractă, iar lozinci precum "Nu ne vindem țara !" sună fals și chiar ridicol.

Cu toate acestea ei au dreptul să știe. Au dreptul să știe ce a însemnat Securitatea, au dreptul să știe cine au fost cei care au făcut parte din ea și mai ales cât rău au făcut acestia familiilor lor, României și mai ales cum au distorsionat valorile societății românești. Iată că acum o instituție fundamentală pentru ruperea de trecut, pentru relevarea adevărului istoric și mai ales pentru vindecarea rănilor din istoria recentă a României este pusă sub semnul întrebării. Este sau nu Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității legitim? Sunt verdictele sale de până acum lovite de nulitate ? Activitatea sa trebuie sau nu continuată ? Răspunsul meu de tânăr om politic, de om pentru care anul 1989 a însemnat un punct de cotitură în evoluția personală, este unul fără echivoc: activitatea CNSAS trebuie să continue!

Este un drept dobândit după ani de frământări de către toți cetățenii României de a cunoaște, de a avea acces la informații ce în regimul comunist nu erau destinate marelui public. România trebuie să respecte și în această privință statutul său de țară membră a Uniunii Europene, de stat condus de valorile fundamentale ale democrației. Și tocmai de aceea trebuie să ne demonstrăm nouă înșine și întregii lumi că nu ne temem de trecut, că nu avem nici un schelet ascuns în dulap. Ruperea de trecut se face prin cunoaștere, iar vindecarea rănilor prin înțelegerea chiar și a celor mai întunecate momente ale istoriei. Doar cei care se tem de adevăr, care tremură că oglinda realității poate arăta alceva decât ceea ce au vrut ei să pară, doresc ca CNSAS să nu mai funcționeze. Am convingerea că acest lucru nu se va întâmpla, iar una dintre instituțiile esențiale pentru societatea românească își va relua curând activitatea fără false restricții.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU