Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2879Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Editorial

România teroristă?

articol de: Bogdan CHIRIEAC
România teroristă?
 

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Mohamed ElBaradei, a făcut zilele trecute o afirmație stupefiantă: "rețeaua teroristă Al Qaeda urmărește să achiziționeze material radioactiv pentru fabricarea unei bombe nucleare din țări precum Kazakhstan, Uzbekistan, Ucraina și România". Simpla enumerare a numelui țării nostre pe lista statelor potențial furnizoare de material fisionabil pentru o rețea teroristă aduce României un prejudiciu imens. Evident, serviciile secrete românești au dezmințit prompt spusele lui ElBaradei, explicând că nu există, nici la București, nici la Washington sau în altă parte, informații în legătură cu interesul Al Qaeda de a achiziționa material radioactiv din țara noastră.

Mult mai important, însă, este de ce a făcut ElBaradei aceste declarații: neștiință sau interes ascuns? Specialiștii în domeniul nuclear cunosc faptul că centralele atomo-electrice din România folosesc un combustibil insuficient îmbogățit pentru a putea fi folosit la o bombă atomică. Cu alte cuvinte, chiar dacă, prin absurd, o șarjă de combustibil de la Cernavodă ar ajunge în mâinile Al Qaeda, tot nu ar fi posibil să se producă o bombă nucleară. Ar fi nevoie de câteva sute de baterii de centrifuge de mare putere care să crească puritatea uraniului până la nivelul cerut de tehnologia fabricării unei bombe. Este ceea ce dorește să achiziționeze, de exemplu, Iranul, fapt care a condus la reacția dură a lumii occidentale și a Națiunilor Unite. Faptul că nu se poate folosi combustibilul din România în fabricarea de arme nucleare este cunoscut atât de specialiștii americani, cât și de cei din Rusia sau China. Cum se face, atunci, că președintele AIEA nu era informat despre acest lucru, și asta în ciuda faptului că România este membru cu drepturi depline în această organizație și se supune integral controlului acesteia?

Menționarea numelui României alături de state din fostul spațiu sovietic, între care două - Ucraina și Kazakhstanul au deținut oficial armament nuclear face un deserviciu țării noastre nu atât pentru specialiști, care sunt foarte bine lămuriți, cât pentru climatul internațional general, în sensul în care România ar putea fi percepută ca un stat la fel de instabil ca și celelalte țări aflate pe listă. Revine întrebarea: de ce dl ElBaradei își permite o asemenea declarație în pofida bunului simț, al factorilor tehnici cunoscuți de specialiști și, deci, și de domnia sa, fără să aducă niciun fel de dovadă? Desigur, s-ar putea crede că domnia sa este nemulțumit de actuala politică românească față de Orientul Mijlociu, eventual de participarea României la conflictele din Irak și Afganistan. Tribuna AIEA, organism însărcinat cu supravegherea activităților nucleare în toată lumea, nu ar trebui folosită pentru acest tip de declarații politice. Din nefericire, netreziți bine din lâncezeala sărbătorilor de iarnă, nici Guvernul de la București și nici Administrația Prezidențială nu au reacționat corespunzător. Declarațiile instituțiilor statului, gen SRI sau Cernavodă, au tratat problema tehnic. Ori, așa cum arată lucrurile, aici este vorba mai degrabă de o declarație politică împotriva României.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU