Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2877Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Editorial

Aroganța Americii

articol de: Ion CRISTOIU
Aroganța Americii
 

America e stăpînul lumii. De la Gibraltar până la Vladivostock, dacă o luăm pe lat, și de la Cercul Polar până la Yohanesburg, dacă o luăm pe lung, legiunile de avioane SUA împânzesc planeta. Neamuri întregi, între care și neamul nostru, vin până la coasta Normandiei și așteaptă acolo, puse pe labele dinapoi și cu botul căscat, să li se azvârle o ciosvârtă de pe cealaltă coastă a Atlanticului.
Sub George W. Bush, un președinte marcat pe viață de complexul tatălui, și acesta președinte, America e mai puternică, mai arogantă ca niciodată.
 Acest sătuc al Universului fără margini care e Pământul simte nevoia unei convenții între toate statele, mari sau mici, pentru ca resursele tot mai puține să nu dispară într-o zi. 280 de milioane de oameni își permit însă să nu țină cont de soarta a 4 miliarde. Americanii nici nu vor să audă de legi planetare valabile și pentru ei.
Deși au și ei, ca și negrii tribului din junglă, un orificiu dorsal care-i obligă să folosească zilnic umblătoarea. Ei nu vor să audă de o Curte Penală Internațională. Nu vor să semneze nici în ruptul capului Tratatul de la Kyoto, menit să protejeze acoperișul de ozon al Planetei. Pentrucă au rachete termonucleare, pentru că au bani cu duiumul, ei cred că li se cuvine totul. Orice lege internațională, care i-ar stânjeni în viața lor simplistă de bielă-manivelă devine pretext de refuz.

În România de azi nu puțini sunt intelectualii care nu se dau în lături din a striga zilnic, "Sîntem cu tine, America!" Sîntem cu America în ce? În aroganța de a hotărî cu de la sine putere cine să fie în fruntea unui stat? În obrăznicia cu care diplomații americani de la București își permit să ne dea lecții publice?
Cu o Americă imperialistă, lunecând ușor, dar fatal, spre bădărănia hitleristă, care nu catadicsește nici măcar să caute argumente convingătoare pentru a ataca o țară?
Ca să invadeze Polonia, Hitler a apelat la un șiretlic atât de grosolan încât nu l-au crezut nici cocostârcii. A fost un pretext dinadins cusut cu ață albă. Prin motivul invocat, Germania nu ținea să convingă lumea că agresiunea e întemeiată, ci, dimpotrivă, că a fost pornită după principiul "Așa vor mușchii mei!".
În chip asemănător lucrează acum America. Se vede de la o poștă că acuzațiile vehiculate împotriva unor țări mici sînt de florile mărului.
O națiune cu adevărat democratică în plan internațional s-ar strădui să convingă celelalte națiuni, împreună cu care consumă aerul tot mai puțin al acestei mansarde a Galaxiei.

America nu vrea așa ceva.
Pe măsură ce câinoșenia planetară se ascute, cetățenii care se închină la Statuia Libertății sînt tot mai înclinați să aplice principiul haitei. Nu dăm singurul os și celorlalți din haită cât timp avem fălci tari, în stare să le rupă blana celorlalți.
O asemenea politică scoate America din unicitatea de până acum. Și o înscrie în seria istorică a imperiilor mai mult sau mai puțin universale: roman, otoman, sovietic, hitlerist. Farmecul Americii l-a constituit până acum subtilitatea dominației sale mondiale. Indiscutabil, America a stăpânit planeta. O stăpânire, totuși, greu de sesizat, deoarece nu se încadra în clișeele istorice.
O stăpânire bazată mai ales pe armele financiare, pe export de ideal, pe fascinația stârnită de modelul de democrație. După 11 septembrie, mai ales, America și-a schimbat mijloacele. Vrea să domnească în lume cu aroganță, cu amenințarea, cu șantajul. Autoritatea unei țări în lumea de azi nu poate fi decât una eminamente morală. America e suficient de puternică pentru a reprima oricebombăneală împotriva sa. Asta nu înseamnă că miliardele de locuitori ai planetei, stînd cu fruntea în țărînă la trecerea falnicilor cavaleri ai hamburgerului și pastilei de sex mecanic, nu ridică priviri piezișe, gata să-l dea jos de pe cal pe stăpân.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU