Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3449Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

Grâul va folosi și la... încălzirea piscinei

La începutul anului 2010, reziduurile agricole produse de 800 agricultori, trecute prin cazane adaptate, vor fi folosite la încălzirea clădirilor publice. Combustibilul este prea scump? Se recomandă atunci folosirea... grâului. În orașul Etampes, bazinul, gimnaziul Michel-Poirier sau viitorul liceu Bleriot vor fi încălzite cu granule produse din vegetale uscate, informează cotidianul francez Le Parisien.
Granulele vor fi produse de o cooperativă din Ile-de-France-Sud, care și-a inaugurat joi, 19 noiembrie, la Etampes, unitatea de producție, singura din Franța. Înainte de a fi vândute și a ajunge în farfurii, recoltele de grâu, orz, porumb, rapiță și floarea-soarelui sunt curățate. Boabele sparte, bucățile de paie și alte impurități sunt îndepărtate. Dintr-o tonă de grâu rămân după curățare 5 kg de 'co-produse' (este numele dat granulelor). Ele erau folosite înainte la hrănirea păsărilor din ferme, iar acum, la prelucrarea alimentelor pentru animale. 'Riscam să rămânem cu aceste coproduse', spune directorul cooperativei care prelucrează boabele. De aici a apărut ideea de a face din aceste deșeuri scumpe o sursă profitabilă de energie. Altfel spus, caloriferul este preferat lăzii de gunoi.
Cooperativa a investit 400.000 euro în această unitate de producție, unică în Franța. 'Existau instalații de laborator, dar era vorba de kilograme, spune directorul. Acum vorbim de tone.' Dacă granule din rumeguș există de câteva decenii, procedeul aplicat la produse agricole este foarte recent. Însă vegetalele uscate și compactate fac multă cenușă și fum. O societate privată a pus la punct o 'rețetă' nouă, adăugând anumite elemente (lemn, de exemplu) pentru a produce granule eficiente și utilizabile. Produsul final seamănă cu granulele bio pentru pisici.
Pentru ca proiectul său să aibă succes, cooperativa avea nevoie de piețe sigure. Foarte interesate, orașul Etampes și comunele din apropiere au acceptat să încălzească unele clădiri publice cu această sursă de energie inovatoare. Cazane adaptate au fost instalate la bazin și la gimnaziu, care ar trebui să treacă la încălzirea cu granule în 2010. Dincolo de componenta ecologică a acestei acțiuni, primarul din Etampes afirmă că este și o piață pentru agricultorii locali. Cooperativa ar trebui să producă 2.500 tone de granule pe an, echivalentul unui milion de litri de combustibil. Și nu este totul pentru că și alții din regiune au 'coproduse' de pus în valoare. Dacă proiectul va avea succes, cooperativa prevede să treacă de la unitatea sa pilot la construirea uneia mult mai mari, cu o capacitate de prelucrare de 15.000-20.000 tone pe an, precizează în final Le Parisien. Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU