Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3432Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

Islandezii și-au închis ultimele unități McDonald's

Rețeaua de fast-fooduri Mc Donald's a hotărât să-și închidă unitățile din cauza crizei economice din Islanda. Această țară devine astfel unul din cele câteva state occidentale care nu au McDonald's. Va fi oare Islanda paradisul celor care se opun 'alimentației nesănătoase'?, se întreabă cotidianul francez Le Figaro.
Sâmbătă, 31 octombrie, la miezul nopții, cele trei unități de fast-food McDonald's din Reykjavik și-au închis definitiv porțile. Operatorul lor, care deține franciza mărcii americane de fast-food, a decis această măsură din cauza căderii economiei islandeze și a creșterii masive a prețului importurilor. Islanda, țară în care McDonald's este prezent din 1993, va deveni astfel una din puținele țări din Europa occidentală fără "Big Mac".
Salariații McDonald's n-au avut totuși nicio clipă de odihnă sâmbătă. Într-unul din restaurantele din capitală, coada ajungea până în stradă, oamenii așteptând chiar 20 de minute până să ajungă să comande, iar șirul de mașini de la drive-in a provocat ambuteiaje. 'Am lucrat aici șase ani, spune un salariat, și n-am avut niciodată atât de lucru ca în ultimele zile.' Cererea zilnică a atins recordul de 10.000 de sandvișuri. Jon Gardar Ogmundsson, proprietarul rețelei Lyst, operatorul restaurantelor McDonald's din Islanda, a precizat că a avut nevoie de întăriri de personal pentru a face față cererii. 'Suntem aici să ne luăm la revedere', spune un client care, împreună cu doi prieteni, s-a așezat la masă cu o duzină de cheesburgers în față. 'Nu suntem niște obișnuiți ai acestui fast-food și nu ne va lipsi după ce se va închide', adaugă unul din prietenii săi. 'O să fie ciudat să mergem să mâncăm în străinătate', spune altul.
Închiderea restaurantelor n-a fost anunțată decât luni, 26 octombrie. 'Motivele țin de contextul economic dificil și de scăderea coroanei islandeze. Este o decizie pe care am luat-o împreună cu McDonald's', explică Ogmundssen. În Islanda, McDonald's cere ca tot ce se servește în restaurantele sale - ambalaje, carne, legume și brânză - să fie importat, piața islandeză fiind prea mică pentru a fabrica produsele necesare. Restaurantele importau până acum produsele din Germania, dar costurile s-au dublat de la căderea coroanei islandeze. Din martie 2008, valoarea monedei unice europene față de coroana islandeză a crescut cu 80%. Dacă se transferau costurile în prețul sandvișurilor, Big Macul islandez ar fi fost cel mai scump din lume (în prezent, cel mai mare preț îl are în Elveția și Norvegia). Operatorul a anunțat deja că își va continua activitatea sub alt nume, folosind produse locale, iar McDonald's nu caută în Islanda un alt partener, se încheie articolul din Le Figaro. Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU