Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3360Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

De ce Apple se numește Apple

Mai multe versiuni circulă asupra originii numelui Apple, care a declanșat câteva procese ale marii companii IT cu casa de discuri a grupului Beatles. Povestea nu este chiar atât de veche. Apple a fost creată de Steve Jobs în garajul părinților săi adoptivi, în 1976. Nu se știe totuși de ce acest personaj superdotat al informaticii a ales acest nume. Întrebată despre acest subiect, compania a răspuns că nu este interesată de trecutul numelui societății, lucru care a dat naștere mai multor versiuni, relatează cotidianul francez Le Figaro.

Există mai întâi cea a lui Eric Benhamou, fostul patron al companiei Palm. 'Eram în Silicon Valley când s-a creat Apple, povestește Benhamou, care conduce astăzi un fond de investiții în California. La ieșirea de pe autostrata 280, la Cupertino (unde Apple și-a instalat sediul social), exista în anii 1970 o livadă mare cu caiși și meri. Job a ales mărul.' Site-ul The Apple Museum prezintă o versiune diferită: 'În perioada sa hippie, Steve Jobs lucra într-o fermă a unor prieteni care cultivau meri. La întoarcerea dintr-o astfel de experiență, el i-a propus lui Steve Wozniak, cofondatorul mărcii, să-și numească societatea Apple.' Unul din biografii lui Steve Jobs arată în schimb că tânărul creator al Apple a ales acest nume pentru că mărul este fructul lui preferat. Ultima versiune este mai prozaică, dat tot atât de plauzibilă. Numele ar fi fost ales pentru că trebuia găsit un substantiv comun care începea cu prima literă a alfabetului, ceea ce îi permitea să apară în fruntea anuarelor.

În orice caz, de îndată ce și-au botezat societatea Apple Computer, Steve Wozniak și Steve Jobs s-au gândit că vor avea probleme cu casa de discuri a formației Beatles, Apple Corps. Negăsind însă o formulă mai bună, au rămas pe poziții. În 1981, cele două societăți au semnat un acord care permitea Apple Computer să-și păstreze numele, cu condiția de a nu lansa niciun produs legat de muzică. Marca Beatles ar fi primit atunci 80.000 de dolari în contrapartidă.  Însă în 1989 securea războiului a fost dezgropată. Apple Corps a dat în judecată producătorul de calculatoare pentru că aparatele sale permit sintetizarea muzicii. Doi ani mai târziu, Apple Computer a vărsat peste 25 milioane de dolari în contul societății omonime.

Situația s-a înrăutățit din nou după lansarea softului de citire de muzică iTunes, la sfârșitul anului 2000. La capătul unui proces fluviu, pe 8 mai 2006, un judecător britanic a respins cererea în justiție a unui studio care depusese din nou plângere împotriva lansării de către Apple a site-ului iTunes Music Store, a softului de muzică iTunes și a primelor cititoare MP3 iPod. Jurisdicția britanică a considerat că serviciul iTunes al firmei lui Steve Jobs nu făcea decât să transmită muzică, nu să o creeze, lucru care nu era interzis de acordul pe care cele două societăți îl încheiaseră. Societatea americană și-a păstrat prin urmare dreptul de la utiliza logo-ul pe magazinul său de muzică on line. La începutul lui 2007, atunci când s-a anunțat lansarea iPhone, Apple a abandonat a doua parte a numelui său, Computer. Era un fel de a spune că grupul și-a extins câmpul de acțiune, nemaifiind limitat la domeniul informatic, se încheie articolul din cotidianul Le Figaro. Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU