Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3260Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

Taxa pe carbon la frontiere

Bănuită că este un instrument deghizat de protecționism, taxa pe carbon la frontiere, propusă de Franța în 2008, a încetat discret să mai fie subiect de dezbateri, nereușind să obțină o largă adeziune în interiorul Uniunii Europene /UE/. Nu demult, taxa a reapărut de partea cealaltă a Atlanticului unde ministrul american al energiei, Steven Chu, nu exclude posibilitatea de a recurge la ea împotriva celor care nu se angajează să-și reducă emisiile de CO2, principalul gaz răspunzător de încălzirea climatică, arată cotidianul francez Le Monde.La Bonn, discuțiile referitoare la climă nu avansează. Conferința ONU cu privire la schimbările climatice care a început pe 29 martie la Bonn (Germania) trebuia să se încheie miercuri, 8 aprilie. S-a putut constata acolo o împotmolire a discuțiilor, potrivit Le Monde. Poziția administrației Obama, care exprimă voința Statelor Unite de a avea o participare plenară la lupta împotriva schimbărilor climatice a apărut destul de imprecisă, în ceea ce privește un număr de puncte. A progresat totuși ideea unui 'registru' în care țările din Sud ar înscrie acțiunile pe care sunt gata să le întreprindă și necesitățile lor de finanțare.

O nouă reuniune a diplomaților este prevăzută pentru începutul lunii iunie, la Bonn. Aceste reuniuni se vor înmulți pe parcursul anului în speranța de a se ajunge la un acord la summitul de la Copenhaga, în decembrie.Un proiect de lege depus în Congres de democratul Henry Waxman, pe 31 martie, se referă de asemenea la 'un instrument de reglementare la frontiere', al cărui scop ar fi de a li se cere producătorilor industriali o taxă pe carbon din produsele pe care le introduc în Statele Unite. China a reacționat imediat față de ceea ce ea consideră a fi o măsură nedreaptă și susceptibilă de a fi denunțată în fața Organizației Mondiale a Comerțului /OMC/ ca un obstacol în calea liberului schimb. Această idee, care a fost vreme îndelungată tabu, planează de acum asupra negocierilor internaționale referitoare la climă, negocieri ce trebuie să ajungă la un rezultat în decembrie, la Copenhaga.

Odată cu criza economică, lupta împotriva 'dumpingului ambiental' se revigorează, chiar dacă țările industrializate din Nord poartă responsabilitatea istorică a schimbărilor climatice și admit că nu li se poate cere țărilor emergente un efort comparabil cu cel făcut de ele. 'Taxa pe carbon la frontiere rămâne o opțiune' a reamintit nu demult ministrul francez al ecologiei, Jean-Louis Borloo. Pachetul climat-energie adoptat în decembrie de Cei 27 prevede ca, în lipsa unui acord la Copenhaga, să fie studiată aceată opțiune. Pentru a-și atinge obiectivele legate de reducerea emisiilor de CO2, cele câteva țări care și-au luat angajamente în acest sens s-au dotat cu instrumente economice de constrângere. 'Fără un dispozitiv de presiune asupra operatorilor economici, este iluzoriu să ne imaginăm că schimbăm comportamentele', subliniază Dominique Auverlot de la Centrul de analiză strategică, în subordinea Palatului Matignon /reședința premierului francez/.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU