Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3222Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

Sunt italienii rasiști față de români?

Reputatul romancier, jurnalist și politician italian Enzo Bettiza publică un editorial pe prima pagină a ediției de miercuri a ziarului italian La Stampa în care încearcă să infirme acuzația de xenofobie adusă italienilor. Relevând că-i înțelege pe imigranți din poziția celui care a trăit exilul, Bettiza relevă că imigranții de astăzi pot găsi în Italia protecție și asistență. Totodată, faptul că românii vor fi prima comunitate care va vota pentru candidații italieni pentru Parlamentul European de la Strasbourg reprezintă un pact reînnoit de conviețuire.Potrivit președintelui Senatului român, Mircea Geoană, italienii ar fi afectați de o adevărată "românofobie", cu alte cuvinte de xenofobie și rasism cu sens unic: totul îndreptat împotriva imigranților proveniți, cu pașaport comunitar european, din cea mai populată țară balcanică, își începe Bettiza articolul.

Obiecția i se pare semnatarului editorialului destul de distonantă, la limita ofensei, după echilibratele și chiar severele declarații comune făcute luni, 23 februarie, de ministrul italian de externe, Franco Frattini, și de omologul său român, Cristian Diaconescu. Faptul că luni cei doi miniștri au decis să înfrunte public împreună, la Roma, unul alături de celălalt, cea mai dăunătoare plagă migratorie de care suferă de mai mulți ani Italia, dovedește în sine că nici guvernanții italieni și cu atât mai puțin cei români nu pot ignora o problemă devenită obsesivă și în multe privințe înspăimântătoare: repetarea neîntreruptă de delicte precum violul și ferocitatea adesea mortală, comise de cetățeni români, delicte care, după uciderea Giovannei Reggiani, au continuat, din păcate, fără discernământ, împotriva unor cupluri de logodnici lipsiți de apărare, adolescente de 14 ani și octuagenare cu dizabilități.

Este inutil să te ascunzi după degete pentru a acuza de xenofobie, fără deosebire, gazda, cu alte cuvinte societatea italiană și instituțiile ei, cărora, în cel mai rău caz le poți reproșa toleranța excesivă atât în materie de legi, cât și umanitară. Este suficientă o comparație: Franța, care a beneficat de avantajul de a găzdui timp de decenii intelectuali iluștri și oameni de știință români în laboratoare, în marile universități, în cele mai bune teatre pariziene și în cele mai prestigioase edituri franceze. Ei bine, această Franță, scrie Bettiza, care a știut să trăiască decenii întregi în simbioză lingvistică și culturală cu Eugene Ionesco, Mircea Eliade, Émile Cioran, nu a ezitat să expulzeze, numai în 2008, peste 7.000 de români indezirabili. În cursul aceluiași an, Italia a expulzat circa 40, cu titlu mai mult decât simbolic, deoarece aceștia se pătaseră de acte ilegale vizibile și adesea recidivau. Despre ce xenofobie este atunci vorba?, se întreabă Enzo Bettiza, care precizează că el personal a căutat întotdeauna să numească cu respect în articolele sale românul, scris cu "o" și niciodată cu vocala "u" inserată de numeroși colegi italieni cu dispreț mai mult sau mai puțin conștient în cuvântul "rumeno".

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU