Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3192Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

Vietnam, filme și oroare

Primul film oficial despre Vietnam este 'The Green Berets' regizat în 1968 de John Wayne, care a adus ideologia, și de Ray Kellogg, care a impus marca. A spune că era propagandistic este superfluu având în vedere că putea fi semnat chiar de Donald Rumsfeld. Pentru celebrul actor de western-uri a însemnat sfârșitul carierei sale de regizor, începută în forță cu 'The Alamo'. În același an, Brian de Palma a râs cu poftă de anii 60 în al său 'Greetings', con Robert de Niro în rol principal, deși privirea ­aruncată asupra subiectului părea mai degrabă piezișă, notează ziarul ABC.
După aceste două comedii involuntare este imposibil să nu remarcăm filmul 'MASH' (1970), de Robert Altman, situată în Coreea pentru a diminua efectul coroziv dar instalată în inima vietnameză. Prima mare lovitură a dat-o Michael Cimino cu 'Deer Hunter' (1978), un film excelent /de fapt sunt două, cusute cu fir de sânge) cu secvențe inedite de ruletă rusească între Christopher Walken și genialul De Niro, considerat unul din momentele de vârf ale istoriei filmului. Cu acest titlu s-a așezat temelia filmelor despre războiul din Vietnam, cu obsesia, cum se va vedea ulterior, întoarcerii acasă. Astfel Hal Ashby a preferat să portretizeze războiul acasă, în al său 'Coming Home' cu o distribuție strălucită și rebelă (Jane Fonda, Jon Voight, Bruce Dern y Robert Carradine), dar a fost Coppola cel care a dat lovitura de geniu intrând în străfundurile conflictului cu 'Apocalypse Now'. Cu trecerea anilor a început moda filmelor despre veterani de război care întorși acasă luptă cu traumele și cu fantasmele trecutului. Cel mai cunoscut este poate 'Rambo' (1982), cu diferite părți care nu prezintă interes, cu excepția poate a Rambo II la al cărui scenariu a colaborat James Cameron. Cu o scurtă întoarcere la comedie în care Kevin Costner este trimis pe front și se distrează pe picior mare în 'Fandango'.

Oliver Stone a avut flerul să reia ­dramatic subiectul, iar filmul său 'Platoon' a triumfat la Oscaruri luând mai multe statuete. Stanley Kubrick a decis să exploateze și el filonul cu 'Full Metal Jacket' dar pe un ton nu atât de antirăzboinic cum făcuse în 'Path of Glory' cu trei ani înainte. Și pentru a nu rămâne mai prejos, Coppola regizează în 1987 dezamăgitorul 'Gardens of Stone' cu o revenire la apocalipsă pentru a prezenta fața ascunsă a lunii și a se reconcilia cu militarii. La categoria capodopere nu putem să nu includem 'Good morning, Vietnam', al lui Barry Levinson, care își croiește un loc aparte grație jocului lui Robin Williams, omagiului adus radioului și coloanei sonore obligatorii. Puțin mai târziu avea să apară 'Bat 21', de Peter Markle, în care colonelul Gene Hackman rămâne prizonier în Vietnam. Ca și Coppola, Stone va relua subiectul, de data aceasta relatat de acasă cu un tânăr actor promițător Tom Cruise în 'Born of Forth of July', jucând admirabil un veteran de război paralizat de la brâu în jos.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU