Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3191Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

A muri și a renaște pentru a face față crizei

Un templu thailandez oferă o soluție pentru a păcăli criza economică: a muri și a renaște la puține minute pentru a începe o nouă viață binecuvântată de noroc. În fiecare zi, sute de thailandezi, dar și mulți străini se oferă să participe, pentru modesta sumă de 80 de bahți (1,7 euro) la acest ritual budist, la templul din Prommanee, situat la o sută de kilometri distanță de Bangkok, notează ziarul Estrella Digital.
Un grup de 70 de persoane își așteaptă solemn rândul pentru a intra cu un buchet de flori în mână în sicriele dispuse de-o parte și de alta a statuilor înfățișându-l pe Buda, în timp ce călugării supraveghează atent. Îmbrăcați cu tradiționalele lor tunici de culoarea roșie și tatuați cu simbolurile religioase, ei își murmură rugăciunile în timp ce trec de mai multe ori o pânză pe deasupra sicrielor. Adepții ritualului renașterii, o practică foarte veche în tradiția budismului theravada, cred că sufletul și nu corpul este cel care renaște pentru a lăsa în urmă nenorocul. 'După cinci minute de ­ritual, participanții se ridică din sicrie și se îndreaptă spre templu cu sufletul renăscut și cu satisfacția de a fi primit a doua șansă', spune Viwat, unul din cei 12 călugări care trăiesc la Prommanee.

Viwat, care și-a început noviciatul la 14 ani în acest templu iar acum a împlinit 50, asigură că numărul vizitatorilor, care depășește 600 la sfârșit de săptămână, a crescut de când au decis să înmulțească sicriele, în urmă cu zece ani.
Cererile au crescut atât de mult în ultimii ani încât reponsabilii de la Prommanee au decis să oficieze de două ori pe zi slujbele, la primele ore ale dimineții și la prânz. Cum este tradițional la budiști, credincioșii depun în fața călugărilor ofranda, ce constă în flori, o cutie cu tămâie, lumânări și alte obiecte de cult, precum și o pânză brodată. De fapt este vorba de ofrandele folosite tradițional în ritualul nașterii și al morții. Unii thailandezi cred că Wat (templu) din Prommanee se îmbogățește într-un mod mai puțin ortodox din comercializarea acestei ceremonii care ține mai mult de superstiție, decât de religie dar și din vânzarea unor podoabe și amulete purtătoare de noroc, binecuvântate de călugări. 'Nu avem nicio intenție comercială, beneficiile le destinăm unor activități caritabile și școlii administrate de templu. Scopul nostru este de a-i ajuta pe oameni să-și îmbunătățească norocul', arată Viwat. 'Mulți străini, inclusiv francezi, danezi și spanioli au trăit această experiență și pot să dovedească', asigură el. Templurile din Thailanda, unde budismul este religia practicată de peste 90 la sută din cei 63 de milioane de locuitori, nu primesc subvenții de la stat, motiv pentru care finanțarea lor depinde de donațiile făcute de credincioși. Majoritatea budiștilor thailandezi consideră normală reîncarnarea, credința fiind principala forță a budismului.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU