Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3188Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

Gaza și Eurovision

Palestinienii din Cisiordania și, mai ales cei care trăiesc în Israel, au lansat o campanie împotriva participării artistei arabo-israeliene Mira Awad la Festivalul Eurovision. Această frumoasă cântăreață și actriță /creștină și de naționalitate israeliană/ a fost aleasă să reprezinte, alături de celebra Noa, Israelul la ediția de anul acesta a competiției, care se va desfășura la 16 mai, la Moscova, notează ziarul El Mundo.

Cea care va fi prima femeie arabă care va reprezenta Israelul la o competiție muzicală urmărită cu multă pasiune în această țară se confruntă cu numeroase proteste în ­comunitatea sa (20% din populație) din cauza ofensivei militare masive pe pământ, aer și apă lansată de Israel în Gaza. 'Retrage-ți oferta de a participa alături de Noa la Eurovision și nu accepta să fii parte a propagandei israeliene. Guvernul vă trimite pe amândouă în încercarea de a da un exemplu de conviețuire și coexistență, dar între timp continuă masacrul zilnic împotriva palestinienilor. Israelul nu poate continua să o mai facă fără consimțământul comunității internaționale, în special al SUA și UE', se arată într-o scrisoare semnată de artiști arabo-israelieni, precum regizorul de film Mohamed Bakri, sau actorul Julian Mor. Nu trebuie uitat că situația din Gaza provoacă multe proteste  deocamdată mai mult sau mai puțin controlate  în Cisiordania și chiar în Israel, unde mii de palestinieni de naționalitate israeliană au participat la manifestații. Ofer Peznson, reprezentant al lui Awad y Noa, respinge cererile acestor artiști și spune că 'este vorba doar de un eveniment muzical și nu facem parte din nicio propagandă. Conexiunea între ambele este demonstrația că o conviețuire este posibilă. Vom continua să impulsionăm dialogul și ­cooperarea. Nu avem timp de pierdut, așa că vom continua să muncim. ­Astfel de scrisori nu pot crea nimic pozitiv. Este trist că există intelectuali arabi care nu sunt în favoarea dialogului pe care Awad și Noa îl reprezintă'.
În scrisoarea pentru Awad, sunt prezenți copii și femei, victime ale atacurilor din Gaza.'Suntem siguri că vezi și tu imaginile din Gaza și plângi', scriu ei. Awad este una o actriță celebră, nu doar în comunitatea arabă, ci în întreaga țară. În afară de participarea sa la numeroase filme și seriale, în ultimul timp s-au înmulțit aparițiile muzicale și mediatice ale lui Awad alături de talentata Noa. Fiind aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision, Noa a pus drept condiție și participarea lui Awad.
'Vrem ca mesajul nostru de pace și conviețuire să ajungă în toate locurile', a spus solista evreică de origine yemenită, fără îndoială una din artistele israeliene celei mai solicitate în Europa. Ea este chiar mai cunoscută în străinătate decât în Israel, mai ales pentru participarea sa la evenimente pacifiste. Până în prezent, Awad nu și-a schimbat poziția, dar mulți sunt de părere că presiunea uriașă care se exercită asupra sa, va sfârși prin a o face să renunțe la visul ei de a participa la gala Eurovision de anul acesta și a se face astfel cunoscută pe Vechiul Continent.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU