Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3161Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

Invidia, un sentiment câinesc

Oamenii nu sunt singurele ființe care simt invidie atunci când li se pare că semenii lor au mai multe lucruri decât ei, ci și cel mai bun prieten al omului, câinele, cunoaște la perfecție acest nefericit sentiment, potrivit unui studiu fascinant realizat în Austria, scrie în ediția de marți cotidianul spaniol El Mundo.
Conform observațiilor lui Friederike Range, expert în psihologia animalelor de la Universitatea din Viena, câinii se pot simți ignorați dacă au senzația că reprezentanți ai speciei lor primesc un tratament preferențial și ajung să simtă o emoție echivalentă invidiei.
Pentru a ajunge la această concluzie, publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, oamenii de știință au învățat un grup de câini de diverse rase să dea lăbuța. De câte ori executau bine această comandă, câinilor li se dădea o recompensă (o bucată de pâine sau de carne). După un anumit timp, cercetătorii au început să trateze câțiva câini cu o mai mare generozitate decât pe ceilalți: unora dintre câini li s-a dat în continuare o recompensă alimentară ori de câte ori dădeau lăbuța, în timp ce altora li s-a suspendat recompensa.

Experimentul a demonstrat fără drept de apel că patrupezii ignorați în acest mod erau perfect conștienți de nedreptatea care li se făcea și au început să dea semne de supărare și resentimente pentru că primeau mai puțin sau deloc în comparație cu ceilalți. Când vedeau că ceilalți câini mai norocoși primeau recompensa cărora lor li se refuza, începeau să se lingă și să se scarpine, semn că erau stresați. În plus, unii câini mai revoluționari s-au răsculat într-o manieră câinească, adoptând tactica grevei: refuzau pur și simplu să mai dea lăbuța atunci când li se cerea să repete acest gest.

'Reacția animalelor se datora în mod clar distribuirii inechitabile a recompenselor. Acest lucru demonstrează că simțeau o emoție complexă pe care în mod normal o atribuim altor specii', a explicat Range.
Experimente anterioare asupra primatelor au arătat că unele specii, mai ales maimuțele capucin, pot simți resentimente atunci când sunt confruntate cu o distribuire inechitabilă a recompenselor și se pot revolta împotriva a ceea ce ele consideră a fi o remunerație inferioară celei pe care o primesc alții pentru aceeași activitate. Aceste experimente permit oamenilor de știință să demonstreze că emoții umane precum invidia au profunde rădăcini evoluționiste și nu pot fi considerate trăsături de caracter exclusive ale 'Homo sapiens'.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU