Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3150Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

Rugă către călău:


Într-o biserică din Petersburg este expusă o icoană cu Stalin

O icoană care-l reprezintă pe dictatorul sovietic Iosif Stalin, stând în picioare lângă Sfânta Matrona din Moscova, a fost expusă pentru rugăciune într-o biserică de lângă Sankt Petersburg. La solicitarea enoriașilor revoltați, preotul bisericii a mutat icoana într-un loc mai puțin 'accesibil' privirilor, însă nu a scos-o din biserică, relatează cotidianul rus Novâie Gazeta, amintind în acest context de apelurile care sunt adresate din ce în ce mai des Bisericii Ortodoxe Ruse în vederea sanctificării lui Stalin.
Protoiereul defunct Dimitri Dudko, în tinerețe deținut al lagărelor comuniste, fusese cuprins spre bătrânețe de o dragoste nemărginită pentru Stalin. Părintele Dimitri declara în timpul slujbelor sale că, în realitate, Stalin era un om credincios, care nu persecutase Biserica. Într-un articol, părintele Dimitri nota chiar: 'Parcă aș vrea să strig: 'Sfinte Iosife, roagă-te Domnului pentru noi!". Acum, părintele Dimitrie are un 'discipol', notează Novâie Izvestia. În biserica Sfânta Împărăteasă Olga din localitatea rusă Strelna părintele Evstafi a expus icoana Sfintei Matrona din Moscova. Una dintre numeroasele legende care circulă despre ea afirmă că 'Maica Matrona' avea lungi confesiuni cu Stalin, iar în toamna lui 1941 l-ar fi primit în chilia sa, fiind foarte îngrijorată de soarta Moscovei, și i-ar fi spus: 'Vei rămâne singur în oraș. Lasă-i pe toți să plece, dar orașul nu-l preda /fasciștilor/. Și nu-l vei preda'.

Tocmai această 'întrevedere' este înfățișată pe icoană. Mai mult decât atât, Stalin, care este prezentat stând în picioare, pare mult mai impunător decât 'maica Matrona'. Enoriașii, care refuză să se închine la o astfel de icoană, și-au exprimat nemulțumirea, după care părintele Evstafi a mutat icoana într-un loc mai dosit.
Părintele Evstafi și-a motivat astfel inițiativa: 'Sentimentul că Stalin este tatăl tuturor popoarelor, că este în parte și părintele meu, nu m-a părăsit întreaga viață. Am avut doi tați, în afară de Tatăl cel din Ceruri: unul - părintele meu natural, iar altul - tatăl tuturor popoarelor, care era sever, care judeca, care este posibil să fi greșit, dar care era oricum tatăl țării mele'. În opinia părintelui Evstafi, 'atacurile la adresa lui Stalin sunt ridicole și respingătoare'.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU