Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3089Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

86 la sută dintre japonezii care au depășit un secol sunt femei


Japonia, țara cu cei mai mulți longevivi

Durata vieții umane depinde de mulți factori. Este vorba și de predispoziția genetică, și de mediul înconjurător, și de atitudinea omului. În final, este vorba de dorința de a trăi. Însă, puțini oameni ajung să depășească 100 de ani. Dintre aceștia, cei mai mulți trăiesc în Japonia.
Iată o frază devenită deja axiomă: "Japonezii trăiesc cel mai mult". Japonia este renumită pentru longevitatea cetățenilor săi, la ora actuală cea mai ridicată din întreaga lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății /OMS/, durata medie de viață a unui japonez este de 82 de ani: 79 - în cazul bărbaților, 86 - în cazul femeilor. Iar dacă bărbații japonezi împart laurii cu reprezentanții Islandei și San Marino, atunci femeile japoneze sunt lidere incontestabile. Dar nici aceasta nu este limita maximă. Cu fiecare an, în Japonia se majorează numărul cetățenilor care depășesc 100 de ani. La ora actuală, în Japonia se înregistrează circa 36.300 de persoane mai în vârstă de un secol. Pentru comparație: în Rusia nu există decât 7.000 de asemenea persoane, subliniază cotidianul rus Rossiiskaia Gazeta. Această cifră, comparabilă cu cea la care se cifrează populația unui orășel, a devenit cunoscută

Datorită publicării unui raport guvernamental elaborat anual cu prilejul zilei de 15 septembrie, celebrată în Japonia drept Ziua venerării bătrâneții. În Japonia, grija pentru bătrâni ocupă un loc special, și nu doar în mediul oamenilor simpli, ci și în cadrul unor programe guvernamentale menite să sprijine generația în vârstă. Potrivit statisticilor, numărul cetățenilor japonezi care depășesc 100 de ani crește deja de mai multe decenii la rând și, potrivit experților, va continua să se majoreze. Dacă în 1963 în țară erau 153 de oameni care depășiseră suta de ani, în 1981 numărul lor era de 1.000, pentru ca în 1998 să ajungă deja la 10.000. Cei mai mulți longevivi trăiesc în zona cea mai sudică a Japoniei: Okinawa, unse la fiecare 100.000 de locuitori revin 54 de bătrâni cu vârste peste 100 de ani. În prezent, 86 la sută dintre japonezii care au depășit un secol sunt femei. Cea mai în vârstă dintre ele are 113 ani și locuiește pe insula Okinawa. Societatea niponă îmbătrânește în mod vertiginos pe fondul scăderii natalității, al nivelului de viață ridicat și al succeselor din medicină. Fiecare al zecelea locuitor al țării are acum 75 de ani, iar fiecare al cincilea este mai în vârstă de 65 de ani. Potrivit experților, până în 2055 circa 40 la sută din populația Japoniei va avea mai mult de 65 de ani, fapt care va da naștere unor serioase probleme sociale și economice.
Potrivit unei comisii speciale care îi monitorizează pe locuitorii planetei mai în vârstă de 100 de ani, în anul 2007 în întreaga lume existau 84 de oameni care depășeau vârsta de 110 ani. Dintre aceștia, 75 erau femei și 9 bărbați. Persoane care au vârste între 100 și 109 ani sunt, la nivel global, circa 200.000.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU