Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3072Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

Acum se observă că toate filozofiile economice dragi Europei sunt maculatură


Nimeni nu e imun în faţa bolii (1)

În perioada de creştere economică favorabilă din ultimii ani, s-a afirmat sus şi tare că  modelul social european e infailibil. Dacă asta se spunea în perioada lor de ascensiune, ar fi logic să se studieze acum şi cum se comportă ele pe panta descendentă, scrie publicaţia britanică The Economist.
În timpul marii ciume din 1665, londonezii căutau să evite contaminarea cu bacilul pestei mirosind flori şi ierburi, eliminând miasmele letale cu ajutorul fumului, omorând pisici sau rugându-se pentru vecinii ale căror păcate erau considerate a fi provocat mânia divină, până când, într-un târziu, au înţeles cu oroare că nimeni nu era imun în faţa bolii. O stare asemănătoare începe acum să pună stăpânire pe UE, în condiţiile în care ţările membre ale blocului comunitar sunt în pericol de a cădea pradă cursului descendent al economiei globale. Cele 15 ţări membre ale UE, care utilizează moneda comună euro, nu mai pot ieşi din încurcătură prin intermediul devalorizării, în schimb, competitivitatea lor subiacentă şi flexibilitatea acestora urmând să fie puse la încercare. Un studiu foarte apreciat, realizat în 2005 de grupul de experţi Bruegel din Bruxelles, împarte membrii de lungă durată ai UE în patru grupuri: mediteraneeni, continentali, anglo-saxoni şi nordici. Pentru a judeca pe fiecare în parte au fost folosite două criterii şi anume succesul lor în găsirea de locuri de muncă pentru cât mai mulţi oameni şi capacitatea lor de a menţine cetăţenii în afara graniţei sărăciei. Autorul, Andre Sapir, a constatat că ţările mediteraneene (ex. Grecia, Spania sau Italia) au eşuat în ambele privinţe. Cheltuielile lor sociale sunt orientate asimetric cu precădere în direcţia pensiilor pentru cei cu vârstele înaintate iar politicile de ocupare a forţei de muncă se concentrează pe îngreunarea concedierii persoanelor deja având un loc de muncă. Rezultatul îl reprezintă  ratele reduse de ocupare a forţei de muncă şi un slab palmares în ce priveşte ajutorul dat oamenilor pentru a scăpa de sărăcie. Ţările continentale (Franţa, Germania, Belgia şi cele asemănătoare) au rezultate foarte bune în ce priveşte susţinerea acordată oamenilor pentru a evita sărăcia, dat fiind sistemele lor sociale generoase, însă au rezultate mai puţin bune în ce priveşte găsirea pentru ei a unui loc de muncă. Anglo-saxonii (Irlanda, Marea Britanie) au rate înalte de ocupare a forţei de muncă dar şi foarte multă inechitate. Doar cei din grupul nordic (Danemarca, Finlanda, Suedia şi Olanda) sunt lăudaţi pentru faptul că ştiu să combine ce este mai bun din cele două lumi. Dragostea spinoasă a danezilor pentru aşa numita 'flexicuritate' (securitate flexibilă a locului de muncă) a fost lăudată în mod
special în ultimii ani datorită succesului ei aparent în a proteja muncitorii (prin intermediul unor plăţi sociale şi al programelor de conversie profesională) mai degrabă decât locurile de muncă ale acestora. La trei ani de atunci, cel puţin una din ţările din fiecare din cele patru grupuri ale profesorului Sapir este confruntată cu probleme serioase. Danemarca (membru onorific al zonei euro, a cărei monedă naţională, coroana, este strâns legată de moneda unică europeană) a devenit de curând primul stat UE care a intrat în mod formal în recesiune, în parte datorită unui faliment imobiliar. Spargerea băşicii imobiliare a produs probleme şi în Irlanda sau Spania, unde se estimează un număr de circa 1,5 milioane de locuinţe nevândute. În Franţa, piaţa imobiliară apare foarte delicată, în timp ce aproape toţii indicii francezi ai încrederii în economie sunt în cădere, inclusiv unul de o importanţă specială şi anume cheltuielile alimentare pe gospodărie.
Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU