Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3007Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

Nu bancurile au îngropat secera și ciocanul în URSS

Un zâmbet vă va îngropa: vechiul slogan anarhic s-ar putea potrivi ca epitaf pentru Uniunea Sovietică (1917-1991), sau mai în general pentru comunism, cel puțin înțeles ca sistem de guvernare.

Aceasta este și teza unei cărți publicate zilele acestea în Marea Britanie, intitulată "Hammer & Tricle, a history of communism told through communist jokes" (Secera și ciocanul, o istorie a comunismului povestită prin bancuri comuniste), notează La Repubblica. Autorul, Ben Lewis, apreciat regizor de filme documentare pentru canalul BBC, care a realizat și un film pe această temă, a cules ani în șir povestioare ireverențioase din toate colțurile Europei răsăritene, de la Moscova până în capitelele fostelor sale țări satelit; și în cele din urmă s-a convins că așa-numita anecdotă (anekdot în limba rusă) nu a servit doar la ușurarea suferințelor celor care trăiau sub regimul comunist sovietic, dar a contribuit și la colapsul său prin faptul că descriau în mod constant acel sistem ca pe ceva ridicol, patetic, incapabil să funcționeze.

Glumele, sau bancurile, pe seama sistemului au existat întotdeauna în Rusia, încă de pe vremea lui Gogol. În analele URSS au început să fie 'clasificate' ca o infracțiune în 1933, anul terorii staliniste, când un zelos al lui Stalin le-a denunțat într-un discurs rostit în ședința CC a PCUS. Și aceasta, foarte curând, a devenit o glumă: "Un judecător moare de râs. Un coleg îl întreabă de ce râde, iar el îi răspunde "Tocmai am auzit cea mai amuzantă glumă din viața mea". "Povestește-mi-o și mie", îl roagă colegul, iar judecătorul îi spune: "Nu pot, tocmai am condamnat un tip la 5 ani de muncă forțată pentru că a povestit-o". După moartea lui Stalin, în 1954, oamenii au început să le povestească cu și mai multă îndrăzneală și au devenit din ce în ce mai răutăcioase. "Care au fost ultimele cuvinte rostite de Maiakovski înainte de a se sinucide? 'Tovarăși, vă rog, nu trageți"'. Sau: "Învățătorul îl întreabă pe un elev cine sunt tatăl și mama sa. "Mama mea este Rusia iar tatăl meu este Stalin", răspunde prompt copilul. Mulțumită, învățătoarea insistă: "Dar tu ce vrei să te faci cînd vei fi mare?" Copilul: "un orfan".

După ce enumeră sute de asemenea 'bancuri', cartea lui Lewis se încheie cu o întrebare: de ce a 'produs' comunismul atât de multe bancuri, iar nazismul, practic, niciunul? Răspunsul inserat în volum este că nazismul exemplifica Răul, în timp ce comunismul, ridicat la rang de guvern, a reprezentat mai cu seamă Stupiditatea: în timp ce primul te face să te cutremuri, de cel de-al doilea poți chiar să râzi. Ca și în următorul banc, pe care l-am învățat pe când eram corespondent la Moscova al ziarului La Republica, în perioada de la sfârșitul perestroikăi gorbacioviene, notează autorul articolului. "Un muncitor se duce să-și cumpere o mașină de spălat, plătește, și apoi întreabă când îi va fi livrată. Vânzătorul controlează într-un registru și spune: "Peste zece ani". "De acord", spune muncitorul, "dar dimineața sau după-amiaza?". "Dar ce-ți pasă răspunde vânzătorul oricum, va fi doar peste zece ani". "Păi, nu, dragă tovarășe continuă muncitorul problema e că dimineața vine instalatorul". Dincolo de anecdotică, autorul trece, cu bună știință, peste rolul determinant al lui Gorbaciov, cel care a îngropat, realmente, fosta URSS. Fără el, spuneam și azi bancuri cu "secera și ciocanul"…

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU