Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2992Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

În Arabia Saudită separarea sexelor este o realitate


Femeile care vorbesc clandestin cu bărbații

Separarea sexelor în Arabia Saudită este atât de extremă încât ar putea cu greu să fie prezentată într-o lumină exagerată.

Femeile saudite nu au voie să conducă și trebuie să poarte în permanență pe cap văluri negre. În orașe, ele călătoresc în mașini cu geamuri fumurii, merg la școli și facultăți exclusiv pentru fete și mănâncă în secțiuni speciale pentru familii din cafenele și restaurante, care sunt cu grijă separate de locurile în care mănâncă bărbații celibatari, informează The New York Times. Există săli de sport speciale, magazine și agenții de turism doar pentru femei, chiar și un centru comercial doar pentru femei - toate create la Riad, în ultimii ani, pentru femeile care până de curând nu avuseseră acces la asemenea locuri fără să fie însoțite de o rudă de sex masculin.

Cele mai multe dintre tinere afirmă că credința lor, în interpretarea strictă a Islamului, este profundă. Se contrazic între ele într-o mică măsură - spre exemplu, dacă este sau nu acceptabil să aibă pe lista de prieteni de pe Facebox bărbați, sau dacă un văr de gradul întâi le poate vedea cu fața descoperită. Ele privesc cu teamă ideea de a purta o conversație cu un bărbat înainte de a-și fi luat angajamentul pentru căsătorie. Când vine vorba despre fetele care vorbesc cu bărbați pe Internet sau care își găsesc singure logodnici, aceste povești aproape că au statut de legende urbane: detaliile nu sunt niciodată clare, sunt istorisiri despre prietene ale unor prietene, sau cineva de la sora mea din clasă.Tinerele necăsătorite bine educate de aici sunt atât de izolate de băieți și bărbați încât atunci când vorbesc despre ei, lasă impresia că discută despre o altă specie. Potrivit unui număr de aproximativ 30 de fete saudite, cu vârste între 15 și 25 de ani, care au fost intervievate în decembrie, ianuarie și februarie, devine din ce în ce mai acceptabil din punct de vedere social ca tinerele logodite să vorbească la telefon cu logodnicii lor, deși familiile mai conservatoare încă interzic interacțiunea cuplurilor logodite.

Este considerat jenant să recunoști că ai sentimente puternice față de logodnic înainte de căsătorie, iar orice contact cu vreun bărbat iese din discuție înaintea logodnei. Chiar și așa, tinerele femei de aici recurg uneori la activități clandestine pentru a vorbi cu bărbați, pentru a se întâlni cu ei sau pur și simplu pentru a arunca o privire în lumea bărbaților. Există relatări despre ciocniri recente între tineri și poliția religioasă, precum și despre creșterea numărului de aventuri amoroase între persoane de același sex în rândul tineretului frustrat de separarea prea strictă dintre sexe. În peisajul vieții urbane saudite au devenit obișnuite practici precum cea a numărului de telefon - o mașină în care se află bărbați tineri urmărește o altă mașină, în care ar putea fi femei tinere, pentru a încerca să le comunice numărul de telefon prin Bluetooth, sau ținând în dreptul geamului o hârtie pe care se află scris numărul de telefon. O femeie nu-și poate porni aplicația Bluetooth a telefonului mobil în public fără să fie copleșită cu poeme de dragoste și fotografii cu flori sau copii drăgălași - imagini pe care bărbații le au în telefon tocmai pentru a le folosit în flirturi.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU