Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2973Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

O expoziție din Londra îl omagiază pe Ian Fleming, creatorul agentului 007


Tatăl lui James Bond a împlinit 100 de ani

O expoziție celebrează o sută de ani de la nașterea părintelui agentului 007 între manuscrise și fetișuri cinefile. James Bond a fost întotdeauna o chestiune de stat. Poate de aceea cu prilejul centenarului scriitorului Ian Fleming (1908-1964), britanicii nu au deschis un simplu club literar, ci au pregătit nu mai puțin de șapte săli dedicate autorului la Imperial War Museum din Londra incinta care adăpostește secretele dar și comorile fostului lor trecut imperialist, notează ziarul El Pais.

În acele birouri ale Amiralității Majestății sale s-a născut James Bond, copil de suflet al imaginației voiajere a lui Fleming, mai întâi cadet la Sandhurst, iar apoi membru al serviciilor secrete ale marinei britanice în timpul războiului.Înainte, Fleming fusese agent de Bursă, funcționar de bancă și corespondent de presă la Moscova al agenției de știri Reuters. Provenea dintr-o familie avută a establishment-ului britanic. Dovada, panegiricul dedicat tatălui său - deputat decedat în primul război mondial - a fost scris în The Times de însuși Winston Churchill. Însă Fleming nu a moștenit de la el nici dezinvoltura nici strălucirea. La Eton nu s-a făcut remarcat decât prin talentul său sportiv, pentru a se arunca apoi în vâltoarea vieții și în brațele a zeci de femei în diferite colțuri ale Europei. Expoziția prezintă diferite mărturii ale vieții sale aventuroase de Don Juan. Mai ales o legătură de scrisori de dragoste, care prezintă un Fleming destul de stângaci și dezamăgitor. Foarte curios!

În expoziție se află înregistrări pe film în care Fleming poate fi văzut participând la curse de atletism la Eton, vechea mașină de scris Remington la care și-a bătut cele 14 romane precum și o machetă idilică a Goldeneye, vila din Jamaica unde și-a scris toate cărțile.

Există și detalii surprinzătoare. Cum că Fleming a avut nevoie de intermedierea fratelui său Peter pentru a strecura unei case de editură prima sa carte, Casino Royale. Sau că fosta sa logodnică Clare temătoare în fața insuccesului i-ar fi spus: Nu poți să publici așa ceva, va fi o piatră de moară ce va atârna veșnic de gâtul tău. Iar dacă vrei totuși să-l publici, pentru numele lui Dumnezeu, fă-o sub un pesudonim. Expoziția explorează, de asemenea, sursele de inspirație ale autorului la ora alegerii numelui personajelor sale. Al protagonistului a fost împrumutat de la ornitologul James Bond, a cărui soție l-a acuzat apoi în glumă că a fost furtul cel mai profitabil al zilelor noastre. Pe Moneypenny, l-a găsit totuși în cartea de telefon, deși ani mai târziu o cititoare australiană i-a cerut socoteală lui Fleming într-o scrisoare trimisă în Jamaica. Pot fi găsite, de asemenea, și numeroase obiecte fetiș, precum cămașa însângerată a lui Daniel Craig sau bikini-ul cu pumnal al lui Halle Berry. Expoziția se va încheia pe 28 mai când Fleming ar fi împlinit o sută de ani cu publicarea unui nou roman Bond, semnat de Sebastian Faulks. Se știe puțin despre viitoarele aventuri ale agentului 007, însă bondmaniacii din întreaga lume așteaptă deja cu sufletul la gură noul episod al seriei, intitulat sugestiv: Devil may care.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU