Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2877Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

Potrivit unui studiu recent, primatele stau bine la aritmetică


Maimuțele sunt cu mintea la nivelul unor studenți studioși

Studii precedente au demonstrat deja că oamenii și animalele au capacitatea de a reprezenta și compara mental numere. Astfel, animalele, tinere sau adulte, pot să facă diferența între patru și opt obiecte. Însă, nu se dovedise că animalele pot să efectueze un calcul mental, au afirmat cercetători de la Duke University, la originea acestui studiu. Știm că animalele pot să recunoască diferite cantități, însă era mai puțin evident dacă sunt capabile să efectueze operații aritmetice, precum adunarea. Studiul nostru demonstrează că sunt capabile de acest lucru, a afirmat Jessica Cantlon, unul dintre autorii cercetării publicate în revista americană PLoS Biology.
Elizabeth Brannon, co-autor al studiului, și Cantlon au utilizat macaci plasați în fața unui calculator cu ecran tactil care prezenta un diferit număr de puncte. La un moment dat, acestea dispăreau de pe ecran pentru a lăsa loc unui nou număr de puncte.
Al doilea ecran afișa la rândul său un alt ecran divizat, care prezenta într-o parte suma exactă a punctelor apărute pe primele două ecrane, iar în cealaltă un număr de puncte care nu avea nicio legătură cu primele două ecrane. Maimuțele erau recompensate dacă atingeau partea ecranului care oferea rezultatul adunării punctelor apărute pe primele două ecrane. 76% dintre maimuțe au trecut testul.
Același test a fost efectuat pe studenți care trebuiau să găsească suma exactă a punctelor prin calcul mental. 94% dintre studenți au trecut acest test cu succes. În medie, studenții și maimuțele au răspuns după circa o secundă de gândire. Faptul că maimuțele și oamenii pot să facă adunări simple ar putea fi un semn al evoluției comune a celor două specii.
Performanțele matematice ale oamenilor adulți țin în special de capacitatea lor de a reprezenta concepte numerice utilizând semne. O maimuță este incapabilă să facă diferența între 2000 și 2001 de obiecte. Cu toate acestea, studiul nostru a arătat că oamenii și maimuțele pot manipula mental reprezentări ale numerelor pentru a genera sume aproximative ale unor obiecte simple, a conchis cercetătorul.

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU