Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2860Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Dosarele X

Umberto Eco vede un pericol pentru societățile de tip "capitalist"


Populismul mediatic

Populismul mediatic
 

Umberto Eco, cunoscut semiolog, dar și un prolific comentator politic, a acordat un interviu publicației The New York Times Magazine, în care abordează o serie de probleme legate, între altele, de pericolul apariției unui "populism mediatic", despre care vorbește și în ultima sa carte "Mergând ca racul", notează ziarul La Repubblica.

Cartea este o colecție de eseuri, în bună parte un atac împotriva fostului premier Silvio Berlusconi, care, potrivit lui Umberto Eco a fost "din 1994 până în 1995 și din 2001 până în 2006 concomitent cel mai bogat om din Italia, președinte al Consiliului de Miniștri și proprietar a trei canale de televiziune, având totodată sub controlul său cele trei posturi naționale de televiziune.

Este un fenomen care s-ar putea întâmpla, și probabil că este deja în curs, în alte țări, pe baza aceluiași mechanism. Dacă în străinătate există un interes atât de mare față de problematica italiană, aceasta se datorează și faptului că în secolul trecut Italia a fost un laborator. Începând cu futuriștii, care și-au lansat manifestul lor în 1909, și ajungând la fascism, experimentat în laboratorul italian și migrat apoi în Spania, în Balcani și în Germania", fiindcă, ideea Germaniei naziste, potrivit istoricilor, se naște din fascismul italian, mai afirmă Umberto Eco, precizând că Italia este la originea ambelor tendințe, atât în domeniul artistic - cu moda futurismului - cât și în cel politic, cu fascismul. Întrebat ce părere are despre succesorul lui Berlusconi, Romano Prodi, care a deplasat axa guvernului spre stânga, Eco răspunde: "Prodi este un prieten. Eu îl apreciez, dar cred că a fost copleșit de conflictele apărute chiar în interiorul majorității sale după ce a fost ales. Berlusconi are avantajul de a fi un mare actor. Prodi nu este un actor; iar acest lucru nu este un delict, ci o slăbiciune". Prodi a fost profesor de economie, iar la începutul anilor '90 a predat chiar în cadrul unuia din programele mele, după care, pe neașteptate, s-a hotărât să se consacre politicii".

 Profesor de semiotică la Facultatea de Ștința comunicării, la Universitatea din Bologna, în vârstă 75 de ani, Umberto Eco mărturisește că nu s-a gândit niciodată să intre în politică fiindcă, în opinia sa "fiecare trebuie să-și facă propria meserie . Despre Dan Brown, Eco spune că este unul dintre personajele romanului său 'Pendulul lui Foucault', în care se vorbește despre oameni ce încep să creadă în nimicuri oculte, precizând că în romanul amintit a descris acel "gen de persoane în mod grotesc; iată de ce, Dan Brown este una dintre creaturile mele".

Bogdan Chirieac Ion Cristoiu Adrian Nastase Bogdan Olteanu Valentin Stan Radu Tudor

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU