Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5899 > Religie Nr. 5899 de vineri, 28 iunie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

Despre satul meu natal: între Apus și Răsărit (I.)

Dialoguri cu Sava BOGASIU

Despre satul meu natal: între Apus și Răsărit (I.)
 

Mare este Dumnezeu! Nimeni dintre noi nu-și alege momentul nașterii și nici locul copilăriei. Dumnezeu rânduiește totul pentru fiecare om. De aceea, să ne bucurăm că Dumnezeu se ocupă personal de noi.

În permanență suntem în mâna lui Dumnezeu, mereu întinsă, caldă și plină de iubire. Adeseori auzim această expresie, această povață dată de părinții noștri sau de preotul din parohia noastră: "Să ai frică de Dumnezeu!". Ce fel de frică? Oare Dumnezeu să fie așa de rău, de sever cu noi, gata să ne contabilizeze greșelile noastre, să stea cu ochii țintă la noi tot timpul,  gata să ne amenințe cu pedepse?! Nu, dragii mei! Cine este Dumnezeu? El este Tatăl nostru "din ceruri". Un tată bun, plin de dragoste. Acesta este Dumnezeu - Iubire, cum ne confirmă și Evanghelistul Ioan: "Dumnezeu este iubire" (1 Ioan 4, 8).

Ce înseamnă totuși "frica de Dumnezeu"?

Frica de Dumnezeu înseamnă să fim atenți ca Dumnezeu să nu-și ia mâna de pe noi; Doamne, ferește! Dacă am avea în mână un pahar, o cană, o farfurie și am lua mâna de pe ea, ce s-ar întâmpla? Cu siguranță s-ar sparge, s-ar distruge; acel obiect ar dispărea pentru totdeauna. La fel este și cu noi, oamenii: ce s-ar întâmpla dacă Dumnezeu și-ar lua mâna de pe noi, ce s-ar petrece cu noi? Am fi distruși complet, pentru totdeauna.

Eu sunt tare fericit și dau slavă bunului Dumnezeu ziua și noaptea, pentru că El a hotărât din veșnicie, ca să mă nasc la țară, într-un sat românesc. Filosoful român Lucian Blaga, care este și poet, a spus așa: "Veșnicias-a născut la sat", deoarece satul este sufletul poporului nostru.

Ba mai mult, la țară, în satul natal, s-a născut și libertatea de mișcare, de alergare: la câmpie sau pe deal, pe munte, oriunde. Una e să stai la oraș, într-o garsonieră sau chiar într-un apartament încărcat cu mobilă și să nu ai unde alerga în voie, și alta e să fii la țară, să alergi pe ulițe, pe izlaz, să te urci în copaci, să mergi cu vacile sau cu mieii la păscut etc. Acolo, la țară, în satul natal, timpul trece greu, nimeni nu se grăbește; ziua e mare, soarele stă pe loc și te privește; vacanțele mari păreau o veșnicie pentru noi, elevii. La țară, la sat, oamenii sunt prietenoși, se salută unul cu altul; se cunosc bine, se ajută.

Doamne, ce frumoasă este viața la țară!

Am prins acele vremuri minunate; am trăit o copilărie frumoasă, ca și marele povestitor Ion Crean­gă. Amintirile lui din copilărie sunt și ale mele. (va urma)

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU