Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5876 > Religie Nr. 5876 de vineri, 17 mai 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

MINUNEA SFÎNTULUI NICOLAE de la Valea Screzii: PĂRINTELE NICOLAE TĂNASE

MINUNEA SFÎNTULUI NICOLAE de la Valea Screzii: PĂRINTELE NICOLAE TĂNASE
 

Părintele Nicolae se bate pentru viață, înțeleasă ca dar de la Dumnezeu. Se bate pentru viața poporului român și viitorul său.

De mai bine de 20 de ani are grijă de copii abandonați, de copii fără părinți, de tinerii alungați din căminele de copii. Acolo, la Valea Plopului și Valea Screzii, părintele Nicolae Tănase a pus bazele unei alte Românii. Mai bună, mai curată, lipsită de egoism. Cu Asociația ProVita, părintele Tănase duce o luptă pentru viața. Acum 13 ani, la ProTv părintele Nicolae Tănase vorbea despre un proiect greu de crezut și atunci, dar și acum. Un sat al copiilor fără părinți. Acum valea s-a umplut și de case și de copii. Copii abandonați prin spitale, copii fără părinți, copii ai străzii, copii lăsați aici de mame imediat după naștere. Pe toți, preotul Tănase i-a adunat în tabăra dintre dealuri.

Povestea a început în 1990. Tată a șase copii, părintele a început un adevărat război împotriva avortului, iar mamele pe care le convingea să-și nască pruncii îi lăsau în grija lui. În 97, în tabăra din vale erau 30 de locuri. Acum, în viitorul despre care vorbea acum 13 ani, tabăra e tot neîncăpătoare. Pînă acum, pe aici au trecut 1600 de suflete. Așa că în vale apar mereu case. Într-o lume egoistă, în care trecem unul pe lîngă celălalt fără să ne pese, ce se întîmplă în Valea Screzii pare greu de crezut. Aici, "egoismul" a fost șters din dicționar. Pe cei care ajung în Vale mînați de curiozitate îi duce prin camerele copiilor cu gîndul că poate îi convinge să se întoarcă și să ajute. Cu exemplul său, părintele Tănase a reușit să schimbe și mentalitatea oamenilor din zonă, să-i facă mai buni. În anii 90, sătenii din Valea Plopului și Valea Screzii au văzut ce face părintele și au început să-l ajute. În casele lor au primit o parte din copii. Chiar daca statul nu se implica, multi oameni de bine l-au ajutat și îl ajută: cu bani, mîncare sau materiale de construcție. Cu stilul său direct, sincer și tăios părintele are o vorbă bună pentru toți.

Pentru băieții gata de însurătoare a cumpărat pămînt. Pentru fete strînge zestre. În fiecare casă din tabără sunt copii. Într-una i-a așezat laolaltă pe copii de grădiniță. Se atașează imediat de noii veniși, au nevoie de căldura. Cînd te uiți la ei înțelegi în parte ce face și de ce face părintele Tanase.

Fiecare copil își are povestea lui, unii sînt aici de cînd se știu. Sînt învățați de mici să se descurce și să ajute. Aici, ei sînt o familie. Unii dintre ei sunt luati la un moment dat de familii acasă. Alții însă rămîn aici, merg la școala, la studii. Pînă acum 8 copii din tabăra au intrat la facultate. Încolonați, copiii pornesc către satul din deal, la școală. Pentru săteni sunt copiii din tabără sau copiii părintelui. Fără să-ți dai seama, se prind de mîna ta și merg alături de tine. Te fac să înțelegi că așa e viața făcută: să mergem împreună și să ajutăm. În drumul spre școală copii predau o lecție învățată de la Părintele: îți oferă fără să te cunoască ce au ei mai de preț: dragoste.

(sursa: cuvantul-ortodox.ro)

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU