Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5872 > Religie Nr. 5872 de joi, 9 mai 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

Chemare către noi toți


Mai puțin internet, televizor și cît mai multă lectură

articol de: Sava BOGASIU
Mai puțin internet, televizor și cît mai multă lectură
 

Cu multă tristețe observăm că foarte mulți dintre noi am devenit de mici sclavii internetului și ai televizorului care ne defor­mează principiile creștine de viață.

Vrând - nevrând am devenit niște roboți, teleghidați toată viața, pentru că nu mai lecturăm nici o carte. Una este starea noastră când stăm ore întregi în fața ecranelor cu tot felul de radiații și alta este când ții în mâini o carte pentru lectură. Atunci când urmărim un documentar video, imaginile ne apar gata conturate și le asimilăm așa cum le-am vizionat. Însă când citim o carte, creierul nostru crează pe loc imagini și stări emoționale în funcție de textul pe care l-am lecturat. În timpul citirii unei cărți suntem foarte activi din punct de vedere intelectual și sentimental, însă când ne aflăm în fața ecranului avem o stare de pasivitate. Primim tot felul de imagini fără nici un fel de reținere, care de foarte multe ori ne întinează cugetul și toate simțurile.

În urma unui sondaj într-o școală s-a constatat cu tristețe că 50% din elevi citesc în medie 10 minute pe zi, 30% - 5 minute și 20% nici măcar un minut. Sociologul Virgiliu Gheor­ghe (autorul cărții "Efectele micului ecran asupra minții copilului", Editura Prodromos, 2007) afirma următoarele: 

"Faptul că tinerii de astăzi nu mai citesc nu ar fi fost un lucru atât de grav în condițiile unei societăți tradiționale, unde cultura orală din familie, contactul direct cu natura, răgazul reflecției, viața religioasă sau încercările de tot felul ofereau o experiență suficient de bogată pentru  dezvoltarea normală a creie­rului uman. În societatea noastră modernă de astăzi, în condițiile create de lumea artificială de beton, asfalt, pe fondul  dispariției tradițiilor orale, ale slăbirii relațiilor personale, cititul de cărți joacă un rol foarte important în dezvoltarea rețelelor neuronale."

Sfântul Vasile cel Mare, în Omilia către tineri, îi îndemna pe toți din secolul IV, când a trăit el, să citească cât mai multe cărți; să fie asemenea albinelor care se așază pe toate florile luând doar nectarul cel bun din care se face mierea.

Cultură fără lectura cărților nu se poate. Devenim mai puternici și luminați la minte dacă vom jertfi mai mult timp pentru cititul cărților folositoare.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU