Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5823 > Religie Nr. 5823 de vineri, 8 februarie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

Jocul de șah - exercițiu pentru viață. Gînd pentru tineri (III.)

(continuare din numărul trecut)

Șahul te învață să te descurci singur, să iei decizii importante pentru partidă doar cu propria ta judecată. Lucrul acesta implică mult calcul, iar pentru asta, ce fericire, ești nevoit să-ți folosești capul și nu calculatorul. Jocul dezvoltă capacitatea de a prevedea consecințele acțiunilor. Înveți să te pui în pielea celuilalt, încerci să intuiești ce va muta adversarul, căci te întrebi ce-ai muta tu dacă ai fi în locul lui? Dar.., nu putem să le prevedem pe toate și astfel, ajungem inevitabil să învățăm din greșeli. "Este nevoie să pierzi sute de meciuri înainte să devii un jucător bun". Înveți deci și faptul că pentru a ajunge foarte bun, se cere timp și răbdare. Lucrurile mari nu se obțin ușor și nici repede. Să luăm aminte! 

Șahul este și un mijloc bun de cunoaștere și autocunoaștere. Ne descoperim pe noi înșine și-l descoperim și  pe partenerul nostru din modul cum joacă: agresiv, prudent, panicos,  curajos și inventiv, dispus la sacrificiu sau foarte atent și scrupulos în a respecta regulile.

Ultima etapă a partidei, finalul, presupune complexitate, calcul adânc, multă atenție și concentrare. Acum valorificăm și cel mai mic avantaj material sau pozițional. Puținele piese ce au mai rămas pe tablă sunt folosite la maxim. Pierderile și necum­pătarea în această etapă sunt fatale. Dacă la tinerețe se risi­pesc cu ușurință piese importante acum partida poate fi decisă de un singur pion. La finalul jocului regele/sufletul este folosit activ. Finalul vieții scade în dinamism dar crește în profunzimea reflecțiilor și în seriozitate. Acum înțelegem bine greșelile din tinerețe și le regretăm. Reevaluând situația, descoperim oportunități pe care le-am ratat.

Întotdeauna trebuie să îi mulțumim oponentului pentru jocul impecabil și pentru pașii deștepți pe care i-a făcut. Este semn de noblețe să îți respecți adversarul și semn de înțelepciune să nu-l subestimezi. Să nu uităm niciodată că este de preferat un inamic puternic unui prieten slab. Să avem curajul de a juca cu cei mai buni! Cam atât deocamdată. Jocul continuă!  

Arhim. Nicodim Petre
(sursa: ascoriasi.ro )

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Umblarea pe mare - Potolirea furtunii
Adormirea Maicii Domnului
SÎNT DUHOVNIC (II.)

Click aici pentru toate articolele din categoria Religie

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU