Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5819 > Religie Nr. 5819 de vineri, 1 februarie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

Jocul de șah - exercițiu pentru viață. Gînd pentru tineri (II.)

(continuare din numărul trecut)

Revenind la jocul de șah, da, avem multe lucruri frumoase de învățat. Învățăm că în viață nu cîștigăm întotdeauna, dar oricînd putem începe un nou joc pe care îl putem cîștiga datorită lecției învățate anterior. Șahul cere înțelegerea unei strategii logice. Înveți că este important să-ți scoți piesele în joc la început, să-ți ții regele/sufletul în siguranță tot timpul, să nu-ți risipești piesele pe gratis. Înveți și ce poți pierde (la ce poți renunța), pentru a cîștiga. Greșelile sînt inevitabile mai ales pentru începători.

Șahul, ca și viața, presupune și greșeli, dar și un proces continuu de învățare. Bine este ca de-a lungul vieții să avem aproape de noi un povățuitor, un maestru de joc. Experiența lui ne va ajuta să limităm riscurile, să evităm înfrîngerile și descurajarea.

Pentru a putea cîștiga este necesar să cunoaștem bine puterea pieselor, să știm ce poate să facă fiecare. Este recomandat să nu blocăm piesele cu alte piese. Un pion prost plasat poate bloca cîmpul de atac al turei sau al reginei, spre exemplu. Le face inutile, nelăsîndu-le să-și manifeste potențialul. În viață, preocupările mărunte și fără importanță ne împiedică să realizăm proiecte mari și cu impact asupra comunității în care trăim. Ne risipim darurile, timpul și inteligența în activități banale. 

Este bine să învățăm din șah și nu din viață că, cu cît valoarea unei piese este mai mare, cu atît mai mult va fi ținta atacurilor pieselor inferioare care vor dori să-i ia locul. Șahul necesită și creativitate. Ca și în viață, creativitatea te scoate din banal, din previzibil și mai mult decît atît, deschide noi oportunități. Sînt momente cînd ești obligat să fii inventiv, și mă gîndesc la momentele cînd ești "încolțit" și ești nevoit să găsești o ieșire. Pe tablă există posibilitatea unui număr inimaginabil de mare de combinații frumoase ce așteaptă să fie construite. Situațiile dificile provoacă la construirea celui mai bun plan și la găsirea celei mai bune mutări.

Șahul te învață să te descurci singur, să iei decizii importante pentru partidă doar cu propria ta judecată. Lucrul acesta implică mult calcul, iar pentru asta, ce fericire, ești nevoit să-ți folosești capul și nu calculatorul. Jocul dezvoltă capacitatea de a prevedea consecințele acțiunilor. Înveți să te pui în pielea celuilalt, încerci să intuiești ce va muta adversarul, căci te întrebi ce-ai muta tu dacă ai fi în locul lui?  (va urma)

Arhim. Nicodim PETRE
(sursa: ascoriasi.ro)

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Vindecarea lunaticului
SÎNT DUHOVNIC (III.)

Click aici pentru toate articolele din categoria Religie

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU