Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5808 > Religie Nr. 5808 de vineri, 11 ianuarie 2019  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

10 ani de misiune în Regatul de Gheață


"EPISCOPUL PELERIN" - Preasfințitul Macarie

"EPISCOPUL PELERIN" - Preasfințitul Macarie
 

Ce înseamnă să fii episcop în tărâmurile ghețurilor? Cum învie Iisus Hristos dincolo de Cercul Polar? Cum este să fii preot în Țările Nordului? Care sunt provocările românilor pe planul identității de credință și naționale și pe cel familial, dar și care este cea mai mare problemă a Europei Occidentale? La toate aceste întrebări a răspuns, într-un reportaj, în exclusivitate pentru EVZ, Preasfințitul Macarie Drăgoi, episcopul ortodox al Episcopiei Europei de Nord numit și "episcopul pelerin", singurul român care a deținut această funcție vreodată.

(...) Denumirea de "episcop pelerin", vine din faptul că Preasfințitul Macarie se află într-un pelerinaj aproape continuu: din parohie în parohie, din țară nordică în țară nordică, de pe continent pe insulele îndepărtate de dincolo de Cercul Polar, din Scandinavia în România, iar, uneori, este chiar pelerin în Țara Sfână sau la Muntele Athos. Din necesități pur obiective, îl puteți vedea călătorind cu transportul în comun, cu mașina, barca, trenul sau cu sania ori avionul, mai ales că parohiile se află la mari distanțe unele față de altele. 

"Există comunități de români risipite unde nici nu te aștepți. De pildă, dincolo de Cercul Polar, unde slujesc în ultimii ani de Sfintele Paști alături de românii de acolo. Există români și în Groenlanda, unde am fost recent. Există și în Insulele Feroe, unde am fost în perioada Crăciunului. Nu contează că sunt mulți sau puțini - ci că sunt români", mărturisește episcopul. De asemenea, mereu Preasfințitul Macarie are o desagă de pelerin.

"Aceasta este un mic altar «la purtător», precum și un mic «birou» portabil. Sunt sfințenii pe care le am pentru a putea săvârși oriunde Sfânta Liturghie, precum și mijloacele de lucru: Biblia și alte cărți, laptop, agende de lucru, iconițe, Agheasmă și Sfânta Anafură", spune omul lui Dumnezeu.

Iisus Hristos se naște și învie și dincolo de Cercul Polar

Deși sunt numai câțiva români care și-au întemeiat familii dincolo de Cercul Polar, acest lucru nu l-a împiedicat pe Preasfințitul Macarie să îi viziteze. "Au fost foarte bucuroși să vadă că cineva se interesează de ei. Dar, la fel de bucuroși și curioși au fost și localnicii, eschimoșii, cu care am intrat în legătură și care au fost foarte prietenoși și deschiși", povestește acesta.

În aprilie 2017 a oficiat prima Sfântă Liturghie acolo, cu ocazia Învierii Domnului. "Este foarte diferită față de cea din țară. Ne strângem în comunități relativ mici, încercând să compensăm prin intensitate ceea ce ne lipsește în cantitate. În niciun caz nu există marile mulțimi din țară, din păcate mari doar pentru cele câteva momente necesare pentru a-și lua "lumina" și a pleca, apoi, acasă. Pe de altă parte, nu există aceeași stare de spirit, căci dacă în țară se simte că Sfintele Paști este o sărbătoare pentru toată lumea, inclusiv legal, aici ritmul e total diferit și, deseori, când datele nu coincid cu Paștile occidentalilor, e o sărbătoare doar pentru comunitatea noastră. Până acum am slujit Învierea dincolo de Cercul Polar pe zăpadă și viscol", mărturisește episcopul. (...)

Boboteaza în Marea Nordului

Preasfințitul Macarie, de Bobotează, s-a aflat în mijlocul românilor din Göteborg, Suedia. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială. La finalul Liturghiei s-a săvârșit Sfințirea cea Mare a Apei, îndreptându-se apoi în procesiune pe țărmul Mării Nordului, unde, Preasfințitul Părinte Macarie a aruncat crucea în apă, aceasta fiind scoasă de unul din înotătorii care s-au aruncat în apele reci ale Scandinaviei. Credincioșii prezenți au fost binecuvântați cu Agheazma Mare iar copilașii au primit daruri din partea părintelui episcop.

"Regret că atâția români se află în acest exil rece"

- Evz: Cum va acționa Bise­rica în a se reapropia față de cei care îi neagă meritele?

- PS Macarie: Poate uneori există o relație mai complicată... Biserica are datoria să fie deschisă către toți și să lucreze cu cei care vor, la rândul lor, să lucreze cu și pentru ea, adică, de fapt, cu Hristos și pentru numele Lui.

- Evz: Românii sunt împărțiți în două tabere cu privire la construcția Catedralei Naționale, unii pro, alții contra. Cum vedeți acest lucru și de ce credeți că s-a ajuns astfel?

- Sunt două tabere, însă impresia mea este că una dintre ele e foarte mică, deși foarte gălăgioasă. Critica are sensul și folosul ei, însă, atunci când se transformă în discurs totalmente negativist, când se caută cu tot dinadinsul tot felul de teme și de asocieri care să compromită proiectul Catedralei, atunci e clar că avem de-a face cu un abuz de limbaj și de putere, chiar și mediatic. Pentru unii "totul e permis" în lupta lor împotriva BOR, inclusiv mij­loacele neetice de influențare a opiniei publice. S-a ajuns aici printr-o graduală ideologizare.

- Evz: Aveți vreun regret după 10 ani de păstorire a românilor din Europa de Nord?

- Regret orice clipă care trece fără a o fructifica pentru câștigarea Împărăției Cerurilor. Regret orice ocazie pierdută de a cerceta și mai intens pe fratele cel pierdut. Și, mai ales, regret că atâția români se află aici, în acest exil rece și, uneori, chiar ostil. Dacă aș putea, i-aș strânge pe toți și i-aș duce să colindăm la românii de acasă. Marea mea frământare este dacă nu cumva, pe de o parte, nu ne-am obișnuit prea mult cu acest exil și, pe de alta, dacă am găsi, vrând să ne întoarcem acasă, căldura și dragostea celor rămași.

(fragment, sursa: evz.ro - https://evz.ro/dumnezeu-cercul-polar-macarie.html?utm_source=capital&utm_medium=referral&v=347635&page=1)

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Umblarea pe mare - Potolirea furtunii
Adormirea Maicii Domnului
SÎNT DUHOVNIC (II.)

Click aici pentru toate articolele din categoria Religie

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU