Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5665 > Religie Nr. 5665 de vineri, 13 aprilie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

Izvorul Tămăduirii

articol de: Bălănică Vladimir
Izvorul Tămăduirii
 

Biserica Ortodoxă prăznuiește azi Izvorul Tămăduirii, sărbătoare care este închinată Maicii Domnului și în care credincioșii vin la biserică pentru a lua apă sfințită care poate fi băută tot anul, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică. Această sărbătoare nu are dată fixă.

Este trecută în calendar în vinerea din Săptămîna Luminată, adică vinerea ce urmează după Paște. Sărbătoarea se referă la vindecarea unui orb după ce Fecioara Maria i-a spus împăratului bizantin Leon I să-l ducă să se spele cu apa dintr-un izvor de lîngă Constantinopol. Ulterior, pe acel loc, împăratul Leon a ridicat o biserică, aceasta primind hramul "Izvorul Tămăduirii". De Izvorul Tămăduirii, se sfințesc apele Creștinii ortodocși vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică. După ce preotul a sfințit apa, îi stropește pe credincioși, în timp ce se cîntă troparul:

"Mîntuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvîntează moștenirea Ta, biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruieste, și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău".

Astfel, s-a reținut în popor ca scopul urmărit prin agheasmă este de a alunga "arătarea urîta și rea", adică duhul cel rău. Tot Agheasma Mică se numește și apa sfințită la sfeștania casei. În România există mai multe izvoare considerate ale tămăduirii, în jurul cărora, cu prilejul acestui praznic, mii și mii de creștini vin să se împărtășească din binefacerile apei sfințite. Printre ele, izvorul de la Mănăstirea Dervent, Biserica Greacă din Brăila, Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, Mănăstirea Horăicioara din județul Neamț sau Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă din județul Argeș. (sursa: Revista "Lacrima Românească")

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Duminica celor zece leproși
Vindecarea celor zece leproși - Părintele Constantin Galeriu
Doi poeți români față în față: Mihai Eminescu și Grigore Vieru

Click aici pentru toate articolele din categoria Religie

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU