Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5647 > Religie Nr. 5647 de vineri, 9 martie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

Despre patimi în mileniul III - Bîrfa

Dialoguri cu Sava Bogasiu

Despre patimi în mileniul III - Bîrfa
 

Facem și ascultăm bîrfe ca să fim simpatici, în pas cu "moda", sau ca să avem un subiect de conversație? De unde vine înclinația către bîrfă, scandal, violență? Cît ne costă această trăncăneală pe seama aproapelui?

Un proverb vechi spune așa: "fiecare dă ce are". Dacă în noi înșine avem cuvinte frumoase, ziditoare, înălțătoare, pe acelea le vom folosi în orice conversație cu aproapele nostru. Dacă însă cuvintele din noi sînt pline de răutate, pizmă, gelozie, pe acelea le vom folosi ca arme înveninate împotriva celor din jurul nostru.
Un om bun dă bunătate mereu, iar un om rău va da mereu răutatea din el exprimată mai ales prin bîrfa.

A cleveti pe cineva pe la spate, din teamă sau rușine, este ca și cînd ai mînca "din carne de om". Postul adevărat este, pe de-o parte, abținerea de la unele mîncăruri, iar pe de altă parte, abținerea de la cuvinte și gînduri rele. Omul devine ceea ce mănîncă, ceea ce gîndește, ceea ce vorbește.

Un om care clevetește lîngă mine pe altul care nu este de față, nu devine simpatic, ci, dimpotrivă, respingător, o persoană fără de demnitate. Așa cum vorbește de rău pe altul de lîngă mine, la fel și despre mine poate vorbi la fel de urît. Clevetitorul este o persoană duplicitară, cu două fețe. A bîrfi nu înseamnă a fi în pas cu moda. Cleveteala nu este un criteriu pentru a fi la modă cu toată lumea. Într-o conversație trebuie să alegem mereu cuvinte pline de adevăr. Clevetitorul folosește cuvinte mincinoase, face speculații din orice vorbă, gest, mișcare.

Nici o persoană în sine nu este numai răutate. Fiecare are și ceva bun. Pe noi să ne intereseze ce are bun, ca și noi să ne inspirăm din acel bine, să urmăm și noi a face în viață acel bine. Să luptăm pentru biruința binelui în lume. Lumea poate deveni bună sau rea și în funcție de noi. Fiecare dintre noi contribuim la grăbirea sau la întîrzierea sfîrșitului lumii.

Înclinația noastră spre bîrfă, cleveteală vine de la faptul că ne spovedim foarte rar sau deloc. La spovedanie noi des­coperim păcatele și slăbiciu­nile noastre, care de multe ori pot fi mai mari decît ale celor pe care-i bîrfim.

Un alt motiv este lipsa rugăciunii personale și continue. Dacă  tot  timpul vom  rosti  această  mică rugăciune: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul", în toată vremea, ziua și noaptea, nu vom mai avea timp de cleveteală și în acele momente ni se curăță inima și gîndurile de tot ceea ce este rău în noi.

Bîrfa, cleveteala au repercusiuni, grave atît față de sufletul nostru, cît și față de sufletul celor din jurul nostru. Cleveteala produce în noi boli psihice, neliniște, insomnie, psihoze. Prin bîrfă, rupem relațiile de prietenie cu cei din jurul nostru pe care-i clevetim. Atunci cînd clevetim pe la spate pe cineva, dăm dovadă de frică, lașitate, lipsă de demnitate.

Tot ce avem de spus să spunem mereu în față, însă după ce sîntem convinși că cele spuse sînt adevărate, văzute și auzite personal de către noi. Pe noi să ne intereseze într-o bîrfă despre noi doar adevărul. Nu ce zice lumea este important, ci care este adevărul despre cele spuse de lume. Dumnezeu vede și ascultă vorbele, dar și gîndurile tuturor. 

(fragment interviu cu Sava Bogasiu realizat de Valentina Bucur, cartea "Convorbiri Amprentate")

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU