Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5608 > Religie Nr. 5608 de vineri, 12 ianuarie 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

TAINELE ORTODOXIEI (III.)

Dialoguri cu Sava BOGASIU

TAINELE ORTODOXIEI (III.)
 

(continuare din numărul trecut)

Unele persoane văd credința ortodoxă doar ca o consolare pentru oamenii necăjiți și bolnavi. Ce le-ați spune acestora?

Pentru început le-aș spune doar două scurte propoziții: MARE ESTE DUMNEZEU! și Mare este Ortodoxia!

Măreția constă în aceasta: Dumnezeu ca Ființă absolută și veșnică ne cuprinde pe toți, tot timpul și oriunde. De asemenea, și Ortodoxia se adresează tuturor oamenilor, pe care-i consideră copiii lui Dumnezeu.

Ortodoxia este legătura directă, dreaptă și sfîntă dintre oameni și Dumnezeu.

Altă cale mai scurtă către Dumnezeu nu există. Ortodoxia nu este o simplă consolare sau o altă variantă în drumul spre Dumnezeu. Ortodoxia este plinătatea Adevărului. Ea este "Lumină din Lumină" și ea își are izvorul în "Răsăritul cel de Sus" care este Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Așa cum toți oamenii au nevoie de apă, soare, aer și cei bolnavi, dar și cei sănătoși, la fel se întîmplă și cu credința ortodoxă ca necesitate vitală pentru omenire.

Mîntuitorul Hristos nu a venit din ceruri doar pentru cei aflați în suferință, boală îndelungată, ci El a fost căutat de toată lumea. În Sfintele Evanghelii avem mii de exemple covîrșitoare în această direcție. Pe Iisus Îl căutau și unii intelectuali și cărturari din mijlocul poporului (a se vedea Nicodim, cap 3 din  Ev. Ioan). Mîntuitorul Hristos este pentru fiecare dintre noi, indiferent de etnie, stare socială, culturală,  "Calea, Adevărul, Viața" (Ioan 14, 6). 

Ortodoxia în sine este "Calea" spre Dumnezeu, "Adevărul" despre Dumnezeu și "Viața" în Dumnezeu.

Este mai bine să alergăm la Dumnezeu cînd sîntem sănătoși și ne merge bine, pentru a fi fericiți și ocoliți de orice rău, decît să vină peste noi necazurile și bolile.

Credința este ca și dragostea: întotdeauna să pornească din inimă de la sine și nu din interes și constrîngere. Încrederea în Dumnezeu ne dă mereu liniște și o stare de bucurie lăuntrică. 

Dumnezeu ne cheamă la Sine prin toate mijloacele. Atunci cînd sîntem sănătoși și ne merge bine în familie, la serviciu și în viață, este, tot un dar dumnezeiesc și o chemare divină de apropiere, încredere în dragostea Lui. Cînd se întîmplă să avem necazuri, suferințe, trebuie să le luăm tot ca niște chemări ale lui Dumnezeu de a ne apropia măcar atunci de El.

Nu există bucurie sufletească și ajutor în necazuri fără de puterea lui Dumnezeu care este mare. (va urma)

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU