Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5538 > Religie Nr. 5538 de vineri, 22 septembrie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

Mare este Dumnezeu!


Iisus Hristos, modelul absolut (I.)

articol de: Sava BOGASIU
Iisus Hristos, modelul absolut (I.)
 

Publicațiile culturale dau faliment, iar ziarele de scandal sînt la mare cinste. De ce nu mai există interes față de personajele verticale, corecte, care ar putea constitui adevărate modele? 

Trăim într-o lume confuză, cînd binele este amestecat cu răul și cînd neghina a devenit grîu și invers. Criza economică, care a pornit ca un tăvălug de la un capăt al lumii la celălalt, are ca punct de plecare tocmai starea de confuzie, care este de fapt o criză morală. Sîntem contaminați de acest virus al crizei morale cînd spunem binelui rău și răul îl socotim ca fiind bun, ca pe o normalitate.

Criza morală pornește de la criza credinței religioase

Pentru mulți oameni, existența lui Dumnezeu nu mai este o problemă prioritară, de suflet. Credința religioasă naște și dezvoltă cultura. Există o strînsă legătură între religie și cultură. Fără ajutorul religiei nu poți înțelege profunzimea și frumusețile spirituale ale culturii. Ne aflăm deja și într-o criză religioasă fără precedent, fapt îngrijorător care a dus la slăbirea interesului față de cultură. Prin cultură, omul se apropie de Dumnezeu, înțelege taina lumii, sensul vieții aici pe pămînt. Un argument forte că omul contemporan, în genere, nu mai este preocupat atît de mult de Dumnezeu, de suflet, de cultură, este dispariția treptată a multor publicații culturale de prestigiu, unde adeseori se dezbăteau și teme de spiritualitate.

Întotdeauna, cînd dispare ceva, apare automat altceva ca înlocuitor. Cînd dispare binele apare răul, cînd pleacă lumina vine întunericul. În locul revistelor culturale au apărut tot felul de ziare de scandal, pe placul multora. De ce oare? Răul atrage rău. Existența răului în lume este de fapt răul din noi, oamenii. Răul nu suportă binele, frumosul. Toate ziarele de scandal se clădesc pe bîrfă și pe tot felul de minciuni. Există în mulți dintre noi o plăcere sadică de a vedea pe cei din jurul nostru în mocirla presei superficiale. Pentru astfel de publicații imorale și nonculturale există bani din belșug deoarece ele produc și mai mulți bani. Binele și frumosul sufletesc nu au loc pe paginile presei de scandal. Presa are un mare rol în societatea contemporană: să stopeze răul și să promoveze binele. Presa este chemată să zidească și să consolideze orice inițiativă de binefacere. Ea nu este făcută doar să critice. Nu este onest să arăți tot timpul cu degetul spre altul. În lumea contemporană sînt și oameni buni care pot fi adevărate modele. Avem mare nevoie de modele pozitive, pline de demnitate și verticalitate morală. Un model bun ne dă și mai multă bunătate. Atunci cînd avem un model bun lîngă noi, avem șanse mari de a deveni și noi buni. Un vechi proverb spune așa: "Spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești". Ești cu o persoană bună, devii și tu bun, iar cînd te afli în anturajul celor răi, devii și tu rău. Modelul pentru noi este ca o icoană.

Fiecare purtăm în noi, prin creație, o icoană, un chip dumnezeiesc. Modelul din noi este Hristos. Spre acest model trebuie să tindem cu toții. Atunci cînd Îl avem pe Mîntuitorul Hristos în adîncul ființei noastre, am descoperit deja sensul și valoarea vieții, ca dar dumnezeesc. Calea către Hristos este un urcuș greu, cu multe obstacole și jertfe. Pe acest drum către Hristos, Biserica ne oferă modele de sfinți, care au fost persoane reale, trăitoare pe acest pămînt și care s-au nevoit pe calea binelui și au luptat împotriva răului.

Modelul absolut este Iisus Hristos. Ce înseamnă ca cineva să-și ia crucea și să-L urmeze pe Hristos?

Noi, oamenii, am fost creați, de la început, "după chipul și asemănarea lui Dumnezeu". Purtăm deja în noi un model sfînt spre care trebuie să tindem, să ne orientăm. Prin întruparea Sa din Fecioara Maria, Mîntuitorul Hristos a devenit pentru noi toți o icoană vie, un model de viețuire demnă și plenară pe acest pămînt binecuvîntat de Dumnezeu. În Evanghelia după Marcu, (cap. 8,34), scrie așa: "Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie".

Prin aceste cuvinte biblice, Mîntuitorul ne îndeamnă să-L urmăm pe El, să-L avem ca model în toate. A ne lua crucea înseamnă a ne asuma personal sufe­rin­ța, boala, greutățile acestei vieți, și a-L urma pe Mîntuitorul care a urcat spre Golgota Învierii prin crucificare. Fiecare dintre noi avem o cruce a vieții cu care ne identificăm. Nu există om fără de cruce. Și orice cruce este legată ființial de Hristos. Există o carte minunată numită "Urmarea lui Hristos", de Tomas Kempis, în care ni se prezintă cum trebuie să-L urmăm pe Iisus Hristos.
Creștinismul înseamnă viața în Hristos și pentru Hristos. Sfîntul Nicolae Cabasila și, apoi, părintele profesor Dumitru Stăniloae au dezbătut această temă de mare actualitate: viața în Hristos. Mîntuitorul Hristos spune despre Sine așa: "Eu sînt Calea, Adevărul și Viața" (Ioan 14,6).  Atunci cînd Îl urmăm pe Mîntuitorul Hristos, noi deja am descoperit adevărata cale a vieții. În aceste vremuri confuze avem mare nevoie de lumina lui Hristos, care a exclamat așa: "Lumină a lumii sînt" (Ioan 9,5).
(continuare)

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU