Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5471 > Religie Nr. 5471 de vineri, 16 iunie 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

Provocarea inconfortabilă a sfințeniei... nu după gîndul nostru

"Să nu trăiești risipind fără măsură timpul tău, ci fiecare mișcare a ta, fiecare cuvînt al tău să-l masori după cît îl cinstești sau îl ofensezi pe celălalt. Toate acestea în numele lui Hristos. Aceasta nu cere o mare cantitate de timp, nu cere rugăciuni îndelungate, cere însă dispoziția sufletului.

Dispoziția sufletului împu­ternicește omul, în directă dependență de cît așteptăm de la Acela, sau de la noi înșine. Dorirea noastră pentru Hristos să nu fie în­locuită de nerozia cotidiană, care la final ajun­ge să fie nebunie. Așadar, ne ocupăm continuu cu problemele noastre familiale și cotidiene. Ne vom ocupa cu siguranță de ele, dar într-un ase­menea mod, încît să fie prezent Hristos, să fie împreună cu noi. Lucrurile cotidiene să nu fie potrivnice lui Hristos, ci să fie posibilități către Hristos, după măsura inimii noastre. Este de-a dreptul prostesc să spunem: "Eu am grijile vieții, nu pot să am gîndul la Hristos".

Nu putem să despărțim vreo parte a vieții noastre de Hristos, chiar și pe cea mai materială. Pe toate le-a sfințit, iar noi trebuie să aflăm prezența Lui și într-acestea. Astfel, se va întîm­pla ceea ce trebuie. Să nu deznădăjduim, să avem așteptarea Lui și să slujim unitatea, împăcarea și dragostea, mai întîi în spațiul nostru intim, în familia noastră, și apoi, după ce ne-am educat, și față de ceilalți oameni.

[…] Trebuie, așadar, să facem rugăciune. Aces­ta de altfel este un simptom de bază al seculari­zării noastre, a noastră, a oamenilor bise­ricești, care ținem doar predici, sau lucrare socială fără nevoința rugăciunii, sau ne raportăm la noțiunea de viață în mod filosofic sau politico-ideologic, ca și oame­nii lumești.

Fără rugăciune toate sînt o osteneală pier­dută. Precum și rugăciunea fără fapta dragostei este pierdută. Ceea ce ne lipsește nu este spațiul, ci timpul liniștirii (isihiei), timpul rugăciunii de puține minute, dar puternice și  esențiale, ast­fel încît să fie activate toate cele de mai sus și în principal inima noastră către Hristos și către fratele nostru."

(din: Preot Varnava Iankos, "Biserica păcătoșilor", Editura Egumenita, 2016) sursa: http://www.cuvantul-ortodox.ro

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU