Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5347 > Religie Nr. 5347 de marti, 29 noiembrie 2016  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 31

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

30 noiembrie


Sfîntul Andrei Șaguna

Sfîntul Andrei Șaguna
 

La sfîrșitul păstoririi sale, în Arhiepiscopia Sibiului existau aproximativ 800 de școli "poporale", un gimnaziu cu 8 clase la Brașov, o școală reală-comercială la Brașov, un gimnaziu cu 4 clase la Brad.

La îndemnul lui s-au tipărit peste 25 de manuale școlare, unele în mai multe ediții.

La Sibiu cursurile de teologie au fost ridicate de la 6 luni la un an, iar în 1853 a înființat un Institut teologic-pedagogic cu două secții, cumpărînd cîteva case pentru nevoile școlii și internatului. Pentru studenții teologi și preoți a tipărit un număr însemnat de manuale didactice, lucrate de el însuși sau de profesorii Institutului.

Pe tărîm cultural, a organizat învățămîntul primar și mediu ortodox românesc din Transilvania, punîndu-l sub îndrumarea Bisericii; preoții parohi erau directori ai școlii "poporale' din parohia lor, protopopii "inspectori" ai școlilor din "tractul" lor, iar episcopul (sau arhiepiscopul), "inspector suprem" al școlilor din întreaga eparhie, principii înscrise și în Statutul Organic.

La sfîrșitul păstoririi sale, în Arhiepiscopia Sibiului existau aproximativ 800 de școli "poporale', un gimnaziu cu 8 clase la Brașov (înființat în 1850), o școală reală-comercială (din 1869) la Brașov, un gimnaziu cu 4 clase la Brad (din 1868). La îndemnul lui s-au tipărit peste 25 de manuale școlare, unele în mai multe ediții (de Sava Popovici Barcianu, Ioan Popescu, Zaharia Boiu ș.a). La Sibiu cursurile de teologie au fost ridicate de la 6 luni la un an (1846), iar în 1853 a înființat un Institut teologic-pedagogic cu două secții: teologică (doi, apoi trei ani de studii) și pedagogică (doi, apoi trei ani de studii), cumpărînd cîteva case pentru nevoile școlii și internatului, pentru studenții teologi și preoți a tipărit un număr însemnat de manuale didactice, lucrate de el însuși sau de profesorii Institutului; a trimis numeroși tineri la studii de specializare la Universitățile din Austria și Germania, cu burse oferite din fondurile și fundațiile create de el. A avut un rol decisiv la, întemeierea și organizarea "Asociațiunii transilvane pentru literatura română și cultura poporului român", fiind primul ei președinte (1861-1866); a inițiat ziarul "Telegraful Român" (ianuarie 1853), care apare pînă azi. (www.doxologia.ro)

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU