Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5039 > Religie Nr. 5039 de vineri, 11 septembrie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

Sfîntul Ioan de la Prislop - o pildă vie de sfințenie

Sfîntul Ioan de la Prislop - o pildă vie de sfințenie
 

Poporul dreptcredincios l-a socotit sfînt pe Ioan de la Prislop încă din timpul vieții sale, iar după uciderea lui, această credință s-a întărit și mai mult.

Vestea despre viața sa aleasă și mai ales despre moartea lui tragică a ajuns pînă peste munți, în Țara Românească, de unde au venit cîțiva cuvioși călugări, care i-au cerut trupul de la rude, ducîndu-l într-una din mănăstirile de acolo. Tradiția morții cuviosului Ioan de la Prislop, cunoscută pînă azi în regiunea respectivă, era menționată încă din a doua jumătate a veacului al XVIII-lea de acea cronică în versuri intitulată "Plîngerea sfintei mănăstiri a Silvașului", din eparhia Hațegului, din Prislop, scrisă de ieromonahul Efrem. Acest cuvios a trăit în veacul al XV-lea sau în prima jumătate a celui de al XVI-lea. În orice caz, el nu trebuie confundat cu egumenul Ioan, care a cîrmuit mănăstirea în a doua jumătate a veacului al XVI-lea, iar în 1585 a fost ales mitropolit al Transilvaniei, cu scaunul în Alba Iulia, păstorind pînă către anul 1605.

Sfîntul Ioan de la Prislop a fost, este și va fi - pentru credincioșii din părțile Hațegului și Hunedoarei - o pildă vie de sfințenie, iar "chilia" sau "casa" lui rămîne mereu un loc de pelerinaj și de reculegere sufletească pentru toți cei ce caută cuvînt de mîngîiere și de întărire în locurile de mare frumusețe naturală ale Prislopului, în care au trăit atîția cuvioși călugări cu viață aleasă și bineplăcută lui Dumnezeu. Acestea au fost motivele pentru care a fost canonizat oficial prin hotărîre sinodală din 20 iunie 1992.

Pomenirea lui se va face în ziua de 13 septembrie, el fiind înscris în sinaxar și în calendarele noastre bisericești.
(Pr. prof. Mircea Păcurariu, Sfinți Daco-Romani și Români, Editura Trinitas, Iași, 1994, p. 44 - doxologia.ro)

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU