Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4928 > Religie Nr. 4928 de joi, 2 aprilie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

MĂREȚIA BISERICII ORTODOXE (PE ÎNȚELESUL TINERILOR)


BISERICA - "TEMPLUL CEL SFÎNT"

DIALOGURI CU SAVA BOGASIU

articol de: Sava BOGASIU
BISERICA - "TEMPLUL CEL SFÎNT"
 

Din Sfînta Scriptură aflăm că, de-a lungul anilor, oamenii au ales anumite locuri pentru a aduce jertfe și rugăciuni lui Dumnezeu. 

La început au fost ridicate simple altare de piatră în locurile înalte: Sichemul, Bethelul (Fac. 33, 20, 25, 17), Ebalul, Garizimul (Deut. 27, 4, loan 4, 2-21), apoi locașuri anume construite, în urma unui plan numit de Dumnezeu direct - cum a fost construirea Cortului mărturiei.

De acest cort sfînt evreii s-au folosit pînă pe vremea regelui Solomon, care a primit poruncă să construiască un măreț templu (3 Regi 6-8), pe care Iisus l-a numit "Casa Tatălui ceresc" (Luca 2, 49; Ioan 2, 14).

Intenția de a construi acest templu sfînt a avut-o psalmistul David, regele iudeilor, care a fost oprit de Dumnezeu pentru că săvîrșise două mari păcate strigătoare la cer: desfrînare și ucidere. Solomon a fost fiul regelui David, care a dus la îndeplinire porunca tatălui său.

"Și a fost că la patru sute patruzeci de ani după ieșirea fiilor lui Israel din Egipt, în cel de al patrulea al domniei lui Solomon peste Israel, în luna a doua, a început el să-I zidească Domnului casă" (3 Regi 6, 1).

Ca și Cortul, Templul Sfînt de la Ierusalim a fost zidit după schița și dimensiunile date de Dumnezeu personal și anume "lungimea era de 60 de coți, lat de 20 și înalt de 30 de coți".

Pridvorul de dinaintea templului era lung de 20 de coți, corespunzînd cu înălțimea templului, și lat de 10 coți înaintea templului. Templul era format din Sfînta Sfintelor sau Altarul și Sfînta - unde intrau slujitorii templului.

Templul Vechiului Testament a fost o prefigurare a Bisericii Noului Testament

El era considerat locul cel mai sfînt al evreilor - unde se întîlneau la marile sărbători religioase. Templul din Ierusalim a avut un important rol la unitatea spiritual - națională a poporului ales. Tot la fel și Biserica în cadrul poporului nostru, a jucat un mare rol la menținerea conștiinței naționale și la întărirea credinței religioase. Pe bună dreptate, Eminescu, marele poet național al neamului nostru, spunea că "Biserica este maica neamului nostru strămoșesc". Deosebit de acest templu istoric, Sfînta Scriptură ne mai vorbește și de un "templu spiritual", prin care se înțelege trupul.

"Dărîmați templul aceasta - a zis Iisus - și în trei zile îl voi ridica. El le vorbea de templul trupului Său" (Ioan 2, 21).

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU