Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4784 > Religie Nr. 4784 de vineri, 5 septembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

DIALOGURI CU SAVA BOGASIU


Duhovnic sau psiholog terapeut?

(continuare din numărul trecut - 4779)

articol de: Sava BOGASIU
Duhovnic sau psiholog terapeut?
 
Duhovnicul dăruiește gratis harul iertării, pentru că tot gratis l-a primit de la Dumnezeu.

Harul nu se comercializează.

Atunci cînd mergi la un psiholog sau psihiatru trebuie să plătești bine și uneori chiar mult pentru o ședință de consiliere psihologică.
În ultima vreme s-a înmulțit numărul de cabinete de psihologie și a crescut și numărul de psihologi.
Dumnezeu îngăduie acest lucru prin pogorămînt, deoarece a scăzut numărul duhovnicilor și interesul oamenilor față de suflet.
Este trist faptul că noi, preoții, nu sîntem mai activi în această lucrare duhovnicească cu oamenii din parohia noastră! Ne-am pierdut rîvna, elanul și dragostea de cele sfinte. 

De multe ori, preoția este percepută ca o prestație de serviciu religios. Doamne, ferește!

Sfîntul Ioan Gură de Aur a scris o minunată carte despre valoarea mare a preoției: „Trata­tul despre preoție“. Aici am găsit scris că: „Puțini preoți se mîntuiesc, deoarece nu pun mult suflet în această lucrare sfîntă de salvare a sufletelor oamenilor, încredințați spre păstorire“.

Oricît de bun profesional ar fi un psiholog, nu poate înlocui rolul și importanța unui preot duhovnic.
Eu nu neg lucrarea unui psiholog, ci doar afirm că lucrarea lui este foarte limi­tată și nu are dimensiunea veșniciei.
Prin tratamentul unui psiholog, omul nu poate înainta duhovnicește, nu devine mai religios, mai aproape de Dumnezeu și nu-i poate garanta că are acces în rai.
Atunci cînd te spovedești curat, deja ești vindecat sufletește de toate problemele psihice, ai un alt moral psihic, o stare de bucurie și de liniște profundă, îți vine în acele momente să-i iei pe toți în brațe, să-i îmbrățișezi. Te simți cu adevărat „o făptură nouă“, „un fluture“ care zboară liber, o floare plină de frumusețe sufletească.


Faptul că ești iertat de toate păcatele făcute și că poți începe o nouă viață, această bucurie nu ți-o poate da nici un psiholog sau psihoterapeut din lume. Aici este marea diferență dintre un psiholog și un preot duhovnic.


La această întrebare, care totuși persistă la unii dintre noi: unde să mergem, la duhovnic sau la psiholog, voi răspunde tot cu o întrebare adresată către toți:
- Ce alegem ca sursă de lumină: soarele (care este astru ceresc) sau lampa de pe noptieră (care este un produs omenesc cu putere limitată)?
Și un copil ar da următorul răspuns, plin de înțelepciune: aleg soarele și nu lampa, deoarece soarele este o sursă inepuizabilă de lumină; el o revarsă continuu pe pămînt pentru toți oamenii, pe cînd lampa este un obiect artificial de iluminat, provizoriu, care costă și bani atît pentru cumpărarea lămpii, cît și plătirea energiei electrice. 
De remarcat că noi, oamenii, nu plătim lumina soarelui, ni se dă gratis de către Dumnezeu. Una este lumina naturală de afară care vine de la soare și alta este lumina artificială creată de om. 

La fel este și diferența între duhovnicie și psiho­logie. Duhovnicia ține de Dumnezeu, vine de la El ca lumină a sufletului, pe cînd psihologia este o știință creată de om cu limitele și neputințele ei. Soarele poate înlocui oricînd lumina dată de o lampă electrică, pe cînd nici o lampă oricît de mare ar fi nu poate reda lumina soarelui.

Un duhovnic nu poate fi înlocuit cu psihologul. Dar oricînd un bun duhovnic este în același timp și un bun psiholog.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU