Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4753 > Religie Nr. 4753 de vineri, 25 iulie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

Durerile sufletești ale unui duhovnic

Dialoguri cu SAVA BOGASIU

Durerile sufletești ale unui duhovnic
 
La prima vedere, părinții copiilor par să fie cele mai fericite ființe de pe pămînt. În copii găsești o împli­nire, o mulțumire și o nădejde pentru la bătrînețe. Dar, din practica de toate zilele, constatăm cu durere că bieții părinți nu sînt mereu fericiți. Cu un ochi rîd și cu celălalt plîng. Se bucură de cumințenia și de rezultatele deosebite la învățătură ale unui copil silitor, dar se întîmplă să plîngă cu celălalt ochi deoarece al doilea copil îi supără amarnic din cauza abandonului școlar sau a comportamentului lui imoral în societate, în viața de zi cu zi întîlnim mii de astfel de cazuri de părinți îndu­rerați.
Tot la fel, pe linie duhovnicească, găsim mulți duhovnici cu chipurile îndu­rerate. Durerea unui duhov­nic este foarte mare cînd observă că un ucenic al său a abandonat calea Bisericii. Anturajul rău, rara spove­danie l-au făcut să intre de curio­zitate în alte mișcări oculte, religii păgîne, toate străine de lumina Ortodo­xiei. Un astfel de duhovnic nu poate avea liniște sufletească și ochii lui nu încetează de a lăcrima în fața lui Dumnezeu, ca să-l întoarcă pe ucenic din nou pe calea binelui.
Duhovnicul se întristează cînd noi alergăm foarte rar la spovedanie, o dată pe an, sau cel mult de două ori: de Paști și de Crăciun. Părintele duhovnic este trist că nu știe ce fel de creștini sîntem doar pentru două zile din an. Săracul de el își pune problema cum de putem noi rezista atîta vreme nespălați pe suflet. Atunci cînd necazurile ne aduc la spovedanie, bietul duhovnic are mult de lucru cu noi pînă cînd ne curăță bine sufletește. Îi ia mult timp părintelui. Duhovnicul nostru este trist că nu ne vede duminica la Sfînta Liturghie, la acest „ospăț al credinței" oferit cu atîta dragoste. Ne cheamă din fața altarului: „cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să vă apropiați"; se uită prin biserică după noi; i-ar fi plăcut mult să ne împărtășească, dar din păcate nu are pe cine, deoarece noi venim la biserică foarte rar, doar cînd ne spovedim și atunci pe fugă, în mare grabă, cu intervenție ca părintele duhovnic să ne primească în față pentru spovedanie urgentă, deoarece la ușa lui stau zeci de persoane în așteptare ore întregi pentru a fi spovedite. Părintele nostru duhovnic este trist pentru că viața noastră de zi cu zi este paralelă cu viața de creștin ortodox. Degeaba ne lăudăm că avem duhovnic pe cutare părinte, ne lăudăm să-i pomenim numele, dar în schimb comportamentul nostru religios lasă mult de dorit.
Duhovnicul este trist pentru viața noastră duplici­tară, într-un fel stăm în bi­se­rică și în afara bisericii avem un vocabular cu tot felul de cuvinte porcoase și vicii strigătoare la ceruri. Părintele duhovnic se întristează pentru noi cînd observă că, după o perioadă îndelungată, cu mai multe spovedanii, n-am făcut nici un progres duhovnicesc. Mereu venim cu aceleași păcate pe care le mărturisim formal, citim o listă de păcate ca și cum am citi un inventar străin de noi.
Bucuria duhovnicului nostru este să ne vadă mereu aproape de Dumnezeu, cu multă iubire față de Mîntuitorul Hristos. Ne vrea să avem mereu o inimă bună și rugătoare. Viața noastră personală să fie o vie mărturisire a credinței ortodoxe. Psalmistul David spune așa: 
„cît de frumos și de plăcut este ca frații să locuiască împreună", 
la fel și duhovnicul nostru strigă: 
„cît de frumos și de plăcut este ca toți fiii și fiicele mele duhovnicești să participe mereu la Sfînta Liturghie".
Doar în Biserică simțim slava lui Dumnezeu, după cum frumos exprimă o veche cîntare bizantină: 
„În Biserica slavei Tale stăm Doamne, în ceruri ni se pare a sta Doamne "...
Fericirea adevărată este atunci cînd îl faci pe cel de lîngă tine fericit. A venit vremea ca fiecare dintre noi să-l fericim sufletește pe părintele duhovnic printr-o viață curată dusă după Evanghelia Mîntuitorului nostru Iisus Hristos.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU