Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4748 > Religie Nr. 4748 de vineri, 18 iulie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

Duhovnicul

La duhovnic nu mergem ca la psiholog sau ca la un funcționar public, pentru a ne rezolva o problemă. Întâi trebuie să-l cunoști, pentru că lui îi vei încredința taina vieții tale. Duhovnicul fiecăruia dintre noi trebuie să corespundă așteptărilor noastre, să aibă o personalitate care să se armonizeze cu a noastră. Așadar, creștinului îi este recomandat să meargă mai mult timp la slujbele unui preot, să-i afle altitudinea culturală și ținuta duhovnicească până se va lămuri dacă acela este duhovnicul pe care și-l dorește.

Până își găsește duhovnicul, creștinul se poate mărturisi și împărtăși la oricare alt preot. Sunt părinți care cred că nu e nevoie să-ți cauți duhovnicul și că nici nu poți să-l alegi. Părintele Savatie Baștovoi spunea undeva: Dumnezeu va rândui să-ți recunoști duhovnicul. El este cel care îți rupe dintr-o dată viața în două și înțelegi că până atunci n-ai înțeles nimic și nici n-ai trăit nimic.

În popor se spune că Dumnezeu ne rabdă pentru rugăciunile preoților și monahilor noștri. Între aceștia părinții duhovnici au menirea cea mai grea. Ei își asumă responsabilitatea pentru îndreptarea noastră.

Marii duhovnici sunt părinți îmbunătățiți, adică oameni care au înaintat foarte mult pe calea desăvârșirii.

Pentru iubirea, credința și nădejdea lor în Hristos, pentru strădania și curăția lor sufletească, Dumnezeu i-a înzestrat pe acești preoți cu daruri extraordinare. Sunt clarvăzători, ne pot vindeca sufletele și trupurile, ne pot schimba radical viața. Cu o condiție: să credem.

Persoanele care au un duhovnic se numesc fii duhovnicești sau ucenici. Aceștia trebuie să-l asculte întru totul pe duhovnic.

Ei cer sfat de la duhovnic mai ales atunci când se află în fața unei decizii cruciale.

Părintele Teofil Pârâian spune că a fi ucenic înseamnă să te pleci cu mintea, adică să calci pe urmele celui care te îndrumă, fără să crezi că tu știi mai multe decât el


 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU