Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4440 > Religie Nr. 4440 de vineri, 12 aprilie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

"MARE ESTE DUMNEZEU!"


Fundația "Sf. Sava" de la Buzău, 20 de ani în slujba nevoiașilor

Începuturi - realizări- perspective

Fundația "Sf. Sava" de la Buzău, 20 de ani în slujba nevoiașilor
 
1. În 12 aprilie 1993 a luat ființă Fundația "Sfîntul Sava", cu binecuvîntarea  Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, ce derulează mai multe proiecte sociale și culturale coordonate de Preot prof. dr. Mihail Milea.
|
2. Cantina socială (1993): La această cantină servesc masa, zilnic, elevii centrului de zi, dar și persoane defavorizate, aflate în trecere. Capacitatea cantinei este de 100 locuri.
|
3. Un campus pentru copii la Bisoca (1994): Acest campus oferă copiilor prilejul de a vizita locurile minunate create de Dumnezeu pe aceste meleaguri, precum și cele două mănăstiri istorice aflate în imediata apropiere: Mănăstirea Găvanu și Mănăstirea Poiana Mărului, unde a viețuit Cuviosul Vasile. Capacitatea acestui campus este de 80 locuri/serie. În timpul anului se perindă peste 1.500 de copii și tineri defavorizați care beneficiază gratuit de tabără.
|
4. Un așezămînt pentru femei vîrstnice în localitatea Cîmpeni, com. Amaru, jud. Buzău (1995) Biserica așezămîntului are hramul "Acoperămîntul Maicii Domnului", care se prăznuiește pe data de1 octombrie. Satul datează de pe vremea domnitorului Sfîntul Constantin Brîncoveanu și a avut denumirea de "Bădenii Miluiți" și "Mirosi". Capacitatea acestui așezămînt este de 30 de locuri. Acest așezămînt este unic în felul său, datorită faptului că aici sînt îngrijiți bătrîni abandonați de către tineri abandonați.
|
5. În 1996 s-a înființat, de către familia prof. Petre și Aurora Ștefan, Corul de Copii "Sf. Sava",  de la "Bisericuța copiilor" cu hramul "Sfîntul Stelian", format din elevi de la diferite școli din municipiul Buzău. În prezent, dirijorul corului este domnul prof. Rus Leon de la Școala nr. 15 din Buzău.
|
6. În 1997, la Cîmpeni, s-au pus bazele unui colț de grădină zoologică, precum și al unui muzeu al oștirii române.
|
7. În 1998 s-a înființat, în cadrul Fundației, un Institut Ortodox Român de Științe Creaționiste, care promovează creaționismul biblic. În cadrul acestui Institut se organizează seri filocalice și biblice cu tinerii din municipiul Buzău și să cunoască frumusețile ortodoxiei.
|
8. O școală de arte și meserii "Sf. Sava", unică, cu profil de meserii, după 1989 în cadrul bisericii (1998), acreditată de Ministerul Educației. În cadrul acestei școli învață să deprindă o meserie un număr de aproximativ 50 de elevi proveniți din medii sociale, în special copii defavorizați.
|
9. Biblioteca publică de carte religioasă "Dionisie Romano" (2000) în parteneriat cu Biblioteca Județeană "V. Voiculescu" Buzău cu program zilnic.
|
10. În anul 2002 s-a început derularea unor proiecte de asistență socială pentru prevenirea abandonului/eșecului școlar în comuna Bisoca, denumit generic "Bucurie elevilor defavorizați" și pentru integrarea romilor în societate prin crearea unui "Centru de Suport Comunitar" în cadrul Școlii nr. 14 Simileasca.
|
11. La Bisoca, în parteneriat cu Primăria Bisoca, s-a amenajat un centru de zi cu 30 de locuri pentru elevii defavorizați, pentru a preveni abandonul școlar din zonă.
|
12. În anul 2004 s-a început derularea unui proiect de anvergură privind înființarea unui Centru de zi pentru copiii marginalizați din municipiul Buzău și, totodată, înființarea unui Centru de  Urgență pentru copiii aflați în situație de criză, cum ar fi: copii ai străzii care doresc ajutor, violență în familie, cazuri de abandon familial, cazuri de copii dispăruți de la domiciliu și rătăciți, aflați în situații dramatice (accidentați, bătuți și abandonați pe stradă, violați și maltratați etc.), alte persoane alungate de la domiciliu. Partener: Centrul de Francofonie.
|
13. Centrul de Urgență "Violența în familie" are o capacitate de 8 locuri într-o serie.
|
14. În data de 12 septembrie 2006 s-a făcut sfințirea unui nou campus pentru copii și tineri în Delta Dunării, în localitatea Maliuc, jud. Tulcea. Cu acest nou campus, avem acum posibilitatea de a oferi copiilor defavorizați șansa de a vedea frumusețile și din acest colț de pămînt românesc binecuvîntat. Capacitatea acestui campus este de 50 de locuri pe serie.
|
15. În anul 2007 s-au finalizat lucrările de amenajare a unui așezămînt de bătrîni pentru bărbați în localitatea Pietroasele – Ulmeni, jud. Buzău, care a fost amenajat conform noilor standarde europene. Capacitatea acestui așezămînt este de 20 de locuri.
|
16. În anul 2009 s-a obținut acreditarea pentru înființarea unui centru de formare profesională destinat persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, cu profil de croitorie. La finalizarea cursurilor, participanții obțin o diplomă care este acreditată de Ministerul Muncii și în baza căreia se pot angaja oriunde în țara noastră sau în Europa.
|
17. În data de 26 aprilie 2011 s-a făcut sfințirea unui nou așezămînt pentru persoane vîrstnice în localitatea Năeni, jud. Buzău, pentru femei. Capacitatea acestui așezămînt este de 20 de locuri. Hramul acestui așezămînt este "Sfînta Veronica".
|
18. În anul 2012 a început, cu ajutorul lui Dumnezeu, cel mai nou proiect social "Savaliada" într-o fostă unitate militară abandonată, în localitatea Baba Ana, unde se lucrează în prezent pentru a aduce bucurie sfîntă bătrînilor defavorizați, copiilor orfani și celor aflați în suferință și boală.
|
19. În anul 2013, s-a amenajat la sediul Fundației "Sf. Sava" un Centru de voluntariat "Sf. Sava", cu o ceainărie și librărie pentru atragerea voluntarilor în toate proiectele sociale, misionare și culturale ale Fundației "Sf. Sava" Buzău, pe teritoriul României și al Republicii Moldova.
|
20. În orașul Soroca din Basarabia s-a început amenajarea unui așezămînt pentru bătrîni într-o fostă școală, dezafectată. Din punct de vedere misionar, Fundația "Sf. Sava" are ca menire apropierea copiilor și tinerilor de Biserica Ortodoxă, despre care marele poet național Mihai Eminescu spunea că "Ea este Maica neamului românesc" și totodată de a insufla copiilor iubirea față de Dumnezeu, de oameni, de frumos, de flori și de pămîntul țării noastre. Totodată, Fundația "Sf. Sava" promovează îndatoririle copiilor, apără drepturile acestora, indiferent de etnie, religie, stare socială.
|
"MARE ESTE DUMNEZEU!"

 

COMENTARII

Preot Filimon Sorin:
Parintele Mihai Milea
Dumnezeu sa binecuvanteze lucrarea misionar-filantropica pe care o savarseste Parintele Mihai Milea!Am fost in fiecare an cu un grup de copii la Bisoca si Maliuc unde ne-am imbogatit sufleteste!Multumim parintelui si ostenitorilor voluntari!Doamne ajuta!
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU