Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4237 > Religie Nr. 4237 de sambata, 30 iunie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

Rugăciunea-convorbire particulară cu Dumnezeu

articol de: Dialoguri cu Sava BOGASIU
Plecînd de la îndemnul Sf. Apostol Pavel: "rugați-vă neîncetat" (1 Tesaloniceni 5,17), cum trebuie să se roage un creștin? Creștinul, prin excelență, este o ființă rugătoare. Rugăciunea înseamnă vorbirea omului cu Dumnezeu, Care este o Persoană, adică o ființă vie cu care poți dialoga. Rugăciunea este ca și respirația pentru trup. Așa cum trupul nu poate rezista fără aer, la fel și sufletul nostru are mare nevoie de rugăciune. A te ruga înseamnă a vorbi cu Dumnezeu cu voce tare sau în gînd. Și gîndul curat îndreptat spre Dumnezeu este o formă dinamică a rugăciunii. Atunci cînd gura nu ne mai poate ajuta să rostim rugăciuni și capul ne doare, să privim cu atenție la o icoană. Și aceasta este o formă de rugăciune. Cea mai scurtă și mai puternică rugăciune pe care o putem rosti fiecare dintre noi, în gînd, în inimă, este aceasta:
"Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul".
Această rugăciune se cheamă rugăciunea minții sau a inimii. O rugăciune devine puternică, rodnică, doar în măsura în care omul care se roagă crede cu adevărat în Dumnezeu, căruia I se roagă, dacă are dragoste în suflet. Un om plin de ură și de necredință nu se poate ruga.  La rugăciune trebuie să mai adăugăm postul. Una este să te rogi cu stomacul plin, avînd tot felul de plăceri și alta este să te rogi într-o stare de curăție trupească. În "Predica de pe munte", Mîntuitorul Iisus Hristos ne spune așa: "Iar cînd vă rugați, nu fiți ca fățarnicii cărora le place, prin sinagogi și prin colțurile ulițelor, stînd în picioare, să se roage, ca să se arate oamenilor. Tu însă, cînd te rogi, intră în cămara ta și, închizînd ușa, roagă-te Tatălui tău"...
Rugăciunea are un caracter intim, personal. Cînd ne rugăm nu este obligatoriu să folosim doar anumite formule stereotipice, șablon, ci noi putem folosi cuvintele noastre, cu toată deschiderea și sinceritatea. Un creștin este creștin atît timp cît se roagă. Cu cît ne rugăm mai mult, cu atît mai mult dăm dovadă că sîntem autentici. În vremea rugăciunii îi pot trece omului prin minte tot felul de griji: cînd se roagă dimineața, își face planuri pentru toată ziua, iar seara este preocupat de întîmplările de peste zi.

Rugăciunea făcută din obișnuință, fără atenție, este de vreun folos?
Atunci cînd luăm parte la cea mai solemnă rugăciune a Bisericii, Sfînta Liturghie, auzim o frumoasă cîntare religioasă numită Heruvic, care are ca și conținut și acest îndemn: "acum toată grija cea lumească să o lepădăm...". La orice rugăciune am lua parte, fie individual, fie public, prima condiție este să ne conectăm la conținutul rugăciunii și nu la forma melodică a rugăciunii. De multe ori ne întrebăm de ce Dumnezeu nu ascultă rugăciunile noastre? Răspunsul este următorul: dacă noi înșine nu sîntem atenți la propria rugăciune, cum, dar, Dumnezeu să ne asculte rugăciunea? Mai întîi trebuie să fim noi foarte atenți, să avem încredere în cele pe care le spunem la rugăciune și apoi, să avem nădejde că Dumnezeu ne poate auzi și împlini rugăciunile noastre de bine.  Rugăciunea de formă, de silă, nu are nici o valoare și nu poate aduce nici un folos; este doar o pierdere de timp. Dumnezeu are putere deplină să rezolve orice problemă sau necaz pe care l-am avea. Să-I lăsăm Lui toată grija noastră. Printr-o sticlă murdară, lumina trece foarte greu și foarte puțină. La fel, printr-un suflet întunecat de păcate și de griji pămîntești, harul lui Dumnezeu nu poate pătrunde. Există un proverb francez care spune așa: "Omul propune, dar Dumnezeu dispune".  La rugăciune noi ne propunem multe, ne facem multe griji, dar în final, Dumnezeu le rezolvă pe care le vrea El. Dumnezeu pune mare accent pe calitatea și nu pe cantitatea rugăciunii.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Vindecarea demonizatului din tinutul gherghesenilor
VINDECAREA DEMONIZAȚILOR DOAR PRIN IISUS HRISTOS

Click aici pentru toate articolele din categoria Religie

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU