Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3621 > Religie Nr. 3621 de sambata, 19 iunie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Religie

Puterea rugăciunii în duhul credinȚei iubitoare de smerenie

articol de: Sava BOGASIU
Evanghelia din Duminica a IV-a după Rusalii (Matei, cap. 8, 5 - 13) se poate sintetiza în următoarea propoziție: "Puterea rugăciunii în duhul credinței iubitoare de smerenie". Într-o zi, cînd Mîntuitorul Hristos intra în Capernaum din țara Israel, a fost întîmpinat de un ofițer mic care venise cu o mare rugăminte de suflet: vindecarea de boală îndelungată și grea a unui subordonat din garnizoana lui militară. Gestul acestui căpitan L-a impresionat tare mult pe Iisus Hristos, deoarece acest ofițer era de religie păgînă și pe deasupra nu venise pentru vindecarea lui personală ci, dimpotrivă, pentru un simplu om de serviciu care lucra în garnizoana lui. Ce l-a determinat pe acest sutaș, cum numește Evanghelia, ca să intervină personal înaintea Mîntuitorului Hristos? În primul rînd, dragostea lui sinceră și jertfelnică față de toți cei din jurul lui. Iubirea adevărată nu se uită la față, ea nu ține cont de funcție sau de stare socială și nici de etnie sau religie. Iubirea este universală și totală pentru oricine. Iubirea acestui ofițer roman izvora din bunătatea naturală a inimii sale. Bunătatea e primul rod al iubirii. Atunci cînd iubești pe cineva cu adevărat nu poți fi rău. Cînd faci cuiva rău este semn că a dispărut  iubirea adevărată din suflet. Pe cei din jurul nostru îi cucerim doar prin bunătatea inimii noastre. În acest fel a fost cucerit Iisus Hristos de acest ofițer pomenit în Evanghelia de astăzi.Pentru Mîntuitorul Hristos a fost o mare descoperire să găsească într-o societate decăzută, plină de ură, un ofițer cu atîta bunătate sufletească față de cei din jurul lui. Cu siguranță că acest ofițer a încercat toate mijloacele de vindecare în vremea aceea pentru subalternul lui. Nimic n-a dat randament de vindecare.

Nici doctorii și nici medicamentele n-au putut să-l însănătoșească pe acest servitor din garnizoana acestui ofițer. Cu toate acestea, sutașul din Evanghelia de astăzi nu renunță, nu se dă bătut. Calitatea sa de ofițer de carieră îl face să lupte pînă la capăt. Ce l-a determinat să alerge la Iisus Hristos? De unde îl știa pe Mîntuitorul Hristos? Acest ofițer păgîn auzise multe minuni pe care Fiul lui Dumnezeu le-a făcut pe pămînt oamenilor. Credința lui i-a venit din auzite, lucru pe care-l confirmă și  Sfîntul Apostol Pavel: "Credința vine din urma auzirii; iar auzirea vine din Cuvîntul lui Hristos".  (Romani, 10, 17). Ca să avem credință vie și puternică în noi trebuie mai întîi să ascultăm cuvîntul Evangheliei care este cuvîntul dătător de viață al Mîntuitorului Hristos. Să ascultăm mereu de cei care ne învață drept cuvîntul credinței celei adevărate. Ascultarea de Dumnezeu, cît și de oamenii care-L au în inima lor pe Dumnezeu întotdeauna aduce binecuvîntare și ajutor. Acest ofițer, auzind atîtea lucruri frumoase despre Mîntuitorul Hristos, și-a pus toată încrederea în ajutorul lui dumnezeiesc. Credința puternică în puterea lui Dumnezeu pe care o avea acest ofițer roman  L-a impresionat atît de mult pe Mîntuitorul Hristos care a exclamat așa: "Adevărat grăiesc vouă: la nimeni, în Israel, n-am găsit atâta credință." (Matei, 8, 10). Credința înseamnă încredere în Dumnezeu. El vine acum la Iisus cu o mare încredere,  că doar El mai poate salva de la moarte pe acest servitor bolnav. Adeseori, Mîntuitorul a vorbit despre puterea credinței în Dumnezeu: "Adevărat grăiesc vouă: Dacă veți avea credință și nu vă veți îndoi, veți face nu numai ce s-a făcut cu smochinul, ci și muntelui acestuia de veți zice: ridică-te și aruncă-te în mare, va fi așa. Și toate cîte veți cere, rugîndu-vă cu credință, veți primi" (Matei, 21, 21 - 22). Credința acestui ofițer a trecut de la auz-la împlinire; de la vorbă la faptă. Acest ofițer nu s-a mulțumit doar cu cunoștințele despre Iisus, ci acum aleargă la El, îngenunche, se roagă și se jertfește pentru alții; luptă pentru binele celor din jurul lui.
În această viață pămîntească ne mîntuim doar prin "credința lucrătoare prin iubire" (Galateni, 5, 6)

Credința autentică, adevărată și deplină în primul rînd ne luminează din punct de vedere intelectual, ne face să înțelegem mai bine lucrurile din jurul nostru, iar în al doilea rînd, ne determină să slujim binele, făcînd bine la toată lumea. Dacă nu avem bunătate, de fapt ne lipsește credința vie în Dumnezeu. În afară de bunătate și dragoste Mîntui­torul a mai des­coperit în acest ofițer o comoară de mare preț: smerenia. Iisus s-a oferit că va merge personal în cazarma acestui ofițer pentru a-l vindeca pe acel bolnav. Acest căpitan nu se aștepta la această propunere din partea lui Iisus. Nimeni nu I-a cerut și nu I-a impus lui Iisus să vină la acel bolnav.  Auzul că Iisus va veni în casa lui l-a impresionat foarte mult pe ofițer care a exclamat cu voce tare: "Doamne, nu sînt vrednic să intri sub acoperișul meu, ci numai zi cu cuvîntul (Tău) și se va vindeca sluga mea. Că și eu sînt om sub stăpînirea altora și am sub mine ostași și-i spun acestuia: du-te și se duce; și celuilalt: Vino și vine; și slugii mele: Fă aceasta, și face" (Matei, 8, 8 - 9). Smerenia întrece orice virtute. A fi smerit înseamnă a ne vedea așa cum sîntem. Cel smerit cugetă mereu doar la păcatele lui; nu le vede pe ale altuia. Cîți dintre noi la Sfînta Împărtășanie cînd o primim prin mîna preotului zicem în sinea noastră cu toată sinceritatea: "Doamne, nu sînt vrednic să primesc în mine Trupul și Sîngele Tău, Iisuse"! E mai bine să dorim împărtășania decît să o luăm cu nevrednicie ca pe o simplă mîncare spre a  noastră osîndă.
De la acest ofițer roman învățăm multe lucruri frumoase și practice:
  •  rugăciunea devine puternică și produce chiar minuni cînd o facem cu toată credința pentru nevoile altora, a celor din jurul nostru
  • credința produce mari minuni doar atunci cînd este unită cu fapta cea bună. Acest sutaș din Evanghelie avea multe fapte bune: cerceta bolnavii, pe cei săraci aflați în suferință; făcea rugăciuni pentru ei etc.,
  • izvorul minunilor este Hristos. Atunci cînd îl avem în mintea și-n inima noastră pe Mîntuitorul Iisus Hristos orice rugăciune ni se împlinește. Acum să aler­găm la Dumnezeu să spu­nem așa:  MARE ESTE DUMNEZEU!

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU