Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2569 > Punct de vedere Nr. 2569 de miercuri, 27 decembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Punct de vedere

Sticla cu urări

Sărbătorile au farmecul lor, care ține de tradiții, obiceiuri, datini, colinde și daruri. De aceea, la fiecare Crăciun, ne sînt prezentate imagini nu cu ceea ce se întîmplă în aceste zile de sărbătoare, ci, mai degrabă, cu ceea ce ar trebui să fie.
Vedem cete de colindători, îmbrăcați în costume populare, care colindă pe la casele sătenilor, iar aceștia îi așteaptă în prag, tare bucuroși de oaspeți. Colindătorii știu o mulțime de urări, respectă rima și ritmul versurilor, iar, la final, se mulțumesc cu o felie de cozonac sau cu un paharel de tărie. Privite la televizor, Sărbătorile chiar sînt pline de farmec și nu puțini sînt cei care și-ar dori să petreacă într-un asemenea decor. În realitate, însă, lucrurile stau cu totul altfel. Imaginile pe care le vedem la televizor sînt filmate pe la muzee ale satelor din zonele unde acestea mai există, iar tineri îmbrăcati în costume populare, dacă mai vezi, cîte doi-trei, prin unele cătune din Maramureș. La fel și în ceea ce privește interpretarea colindelor, primirea oaspeților și oferirea de daruri. Colindătorii de azi de-abia dacă știu două-trei versuri, pe care le încurcă sau le adaptează. Nici gazdele nu mai așteaptă bucuroase în prag, cu cozonac și vin, ci stau tupilate în apartamente, în timp ce colindătorii, cam colorați la față, tot butonează la interfoanele de la intrare, blestemînd pe cel care le-a inventat. Ce să mai spunem de daruri, care nu sînt nici pe departe așa cum vedem la televizor. Dacă ar îndrăzni cineva să iasă la colindători cu un pahar de vin sau cu o felie de cozonac, apoi și-ar primi „urări“ cît să-i ajungă tot anul și să-i piară tot cheful de Sărbători, dacă nu scoate bancnotele.
Tot tradiția ne arată că, în aceste zile, oamenii sînt mai generoși, mai cu mîna largă și mai omenoși. Dacă te uiți în stînga și-n dreapta, observi, însă, că fiecare e preocupat să afle cît a luat colegul sau vecinul prima de Crăciun, ce cadou i-a făcut nevestei, cît e de mare bradul lui si unde îsi petrece Revelionul. Ferească Sfîntul să aibă vecinul un Crăciun mai îmbelșugat, că nu-i mai tihnesc românului Sărbătorile! La televizor ni se arată, însă, cum îsi împart crestinii daruri, fără nici o urmă de invidie.
Păi, cum să nu aibă Sărbătorile farmecul lor!

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU