Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2559 > Punct de vedere Nr. 2559 de miercuri, 13 decembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Punct de vedere

Fără Vanghelie

Urmare din pagina 1

Nici nu s-a uscat cerneala pe rezoluția privind recunoașterea meritelor pesediste ale lui Ion Iliescu, că a și început să pună piciorul în prag. Primul refuzat a fost Marian Vanghelie care, de drept, ar fi trebuit să prindă postul lăsat liber de doctorul Oprescu. Refuzul să fi venit pentru că Marean a fost împotriva reîntoarcerii președintelui sau să fie ceva legat de Revoluție?
Nu mai încape nici o îndoială că Ion Iliescu a acceptat funcția de președinte de onoare tocmai pentru a avea un cadru, o platoșă împotriva atacurilor care ar urma la adresa sa. Ca să mobilizeze partidul și să pregătească o contrapondere la ceea ce urmează să se întîmple, de la tribună, el a avertizat că se vor declanșa atacuri la adresa PSD, că se coace ceva la comisia prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste și la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Mircea Geoană și gruparea de la Cluj, de pildă, au intrat în PSD abia prin anul 2000. Sînt o mulțime de alți membri marcanți, mai tineri, care nu au avut nimic de-a face cu politica postrevolutionară de pe vremea FSN-ului de tristă amintire. Mesajul comunist a fost inoculat în această formațiune, menținut în clonele acestuia tot de actualul președinte de onoare.
În perioada anterioară acestui Congres, Ion Iliescu a refuzat sistematic orice propunere din partea conducerii PSD de a accepta funcția de onoare. A explicat că se va rezuma doar la o poziție morală, garantată de vîrstă, de experiența și de activitatea sa de întemeietor al formațiunii. Dar informațiile care
i-au parvenit ulterior, anchetele care cercetează implicarea sa în revoluție și în mineriade, raportul comisiei prezidențiale referitoare la mesajul său comunist, dar și la acțiunea sa politică postrevoluționară comunistă l-au determinat să-și revizuiască atitudinea. Dacă ar fi continuat să rămînă în afara PSD, ar fi fost lipsit de apărare. Ca președinte de onoare al unui partid de opoziție parlamentară, lucrurile se schimbă. Vocile din Parlament, care îi pot lua apărarea, au o mare greutate. O campanie în apărarea sa, ca viitoare victimă aflată pe lista instituțiilor care cercetează comunismul, Ion Iliescu a declanșat-o încă de la Congresul de duminică: a sunat goarna pentru mobilizarea la luptă și a obținut și o rezoluție prin care s-a protestat vehement împotriva Legii lustrației și învinovățirii lui Ion Iliescu. Se mai spune că unul dintre sfătuitorii de taină a fost chiar președintele Băsescu, în urma unei întîlniri de taină de la Brașov. Rămîne să mai aflăm cu certitudine de ce Iliescu a spus un nu hotărît la adresa lui Vanghelie.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU