Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2550 > Punct de vedere Nr. 2550 de joi, 30 noiembrie 2006  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Punct de vedere

Viață de țăran

De la 1 ianuarie, mai ales în lumea satului vor interveni multe schimbări greu de acceptat de țăranul obișnuit să lucreze cu sapa și grebla de dimineață pînă seara, iar toamna să se plîngă că n-a scos mai nimic. Vor fi, în principal, trei mari preocupări, trei mari probleme pe care țăranul român, mai exact agricultorul, posesorul sau lucrătorul de pămînt va trebui să le depășească. Mai întîi e vorba de comasarea, de gruparea pămîntului. Din ianuarie subvențiile Uniunii Europene se vor acorda doar celor care dețin de la un hectar în sus, astfel că proprietarii vor fi încurajați să-și comaseze terenurile pentru ar fi rentabili. Există încă o reținere față de sistemul de muncă asociativ, dar agricultura făcută pe 10-15 ari nu va mai putea fi nici măcar o soluție de subzistență. Altfel spus, ori gruparea suprafețelor, ori falimentul. Proprietarii își vor da singuri seama că actuala fărîmițare excesivă nu este rentabilă, piața va fi tot mai neiertătoare, iar asocierile vor veni de la sine. O a doua problemă este lipsa de profesioniști, de meseriași în agricultură și industria alimentară. Ingineri, agronomi, șefi de ferme, tehnologi, mecanizatori, măcelari etc. și-au găsit alte ocupații ori s-au deprofesionalizat. Tineretul satelor s-a înscris la cîte două-trei facultăți, cu masterate și doctorate. Cine să mai mînuiască o combină, fie ea și ultramodernă, cu computer la bord, cînd în bibliotecă,  lîngă serviciile de pahare și de bibelouri, stau înșirate diplomele universitare? În fine, o a treia problemă va fi cea a disciplinei și securității alimentare. Agricultura românească va trebui să asigure hrana, dar nu în orice condiții. Grîul de panificație trebuie să fie grîu de panificație nu furajer, porcul va trebui crescut doar în ferme specializate nu la groapa de gunoi de la marginea satului, iar laptele de vacă vîndut doar în pungi sterilizate nu în tot felul de sticle de plastic care încă mai păstrează mirosul de țuică sau vin. Imediat după 1 ianuarie 2007, agricultura României va primi două miliarde de euro, dar nimeni pe lumea asta nu-ți dă fără să-ți ceară ceva în schimb. Este ceea ce măcar acum, cu o lună de zile înainte de aderare, ar trebui să înțeleagă și țăranul român.

 

COMENTARII

ionescu ovidiugh:
Lasati-o balta
Cred ca o adevarata publicate ,care sa rprezinte interesele cetatenilor care o citesc ar trebui sa fie,acum in ceasul al 12 lea ,sincera cu acestia.Nu o sa-i ia nimeni sticla de plastic taranului chiar daca miroase a jaburdache si nici nu o sa-i dea nimeni punga de plastic cu miros de naftalina!Pana o sa ajunga aparatele de muls la Golu Grabicini ,Moglan va mulge vaca tot dupa tehnicile mostenite si noi vom bea laptele cu care ne-am facut mari din aceleasi ulcele de pamant.Eu cred ca n-are rost sa-i inebuniti de cap pe tarani cu uniunea asta europeana si ar trebui sa la spuneti clar ca in curtea si gradina lui poate sa faca ce vrea inclusiv sa suga laptele direct de la tata vacii.Atatea "calamitati" sunt prognozate in mediul rural incat iti vine sa te rogi "mai da Doamne o inundatie pana intram in UE ca acolo,vai si-amar"

Asa ca lasati-o baltaca tot nu va citeste taranul de la Chilii!Mai de succes ar fi o spovedanie acum in postul Craciunului decat aceasta sperietoare politica!
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU