Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2265 > Punct de vedere Nr. 2265 de miercuri, 28 decembrie 2005  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Punct de vedere

PUNCTUL MEU DE VEDERE


Iluzii de prefect pînă la moarte!

articol de: Titi PETRE
Prefectul și-a pierdut statutul de demnitar, a devenit înalt funcționar public, fără să aibă dreptul de a face parte dintr-un partid politic, de a intra în grevă și de a înființa organizații sindicale proprii, a decis Guvernul, printr-o ordonanța de urgență.   (...)
Ordonanța modifică și completează Legea 340/2004 privind instituția prefectului, clarificînd aspectele legate de profesionalizarea funcției prefectului și a rolului acestuia în conducerea serviciilor publice deconcentrate. Actul normativ prevede că prefectul va pierde statutul de demnitar și va deveni, începînd cu 1 ianuarie 2006, înalt funcționar public, urmînd să se supună integral reglementarilor cuprinse în Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici. Prefecții și subprefecții au fost numiți în funcție tot de Guvern, dintre membrii corpului înalților funcționari publici. Aceasta s-a întîmplat cu două zile înainte de Crăciun. Conform reglementărilor, prefectul nu poate fi schimbat din funcție decît în cazuri de excepție, cu alte cuvinte numirea pe funcție fiind pe viață. În toată această chestiune prefecturală se regăsesc o serie de neadevăruri ce vor prinde contur în următorii ani. Să ne reamintim că fosta guvernare crease funcționari publici de neclintit la nivelul tuturor instituțiilor. Acești funcționari dăduseră examene, aveau patalama la mînă și credeau că vor sta în fotolii pînă la adînci bătrîneți. Nu a fost să fie așa pentru că imediat după alegeri fiecare funcționar cu scaun a fost nevoit să-și ia tălpășița, indiferent dacă au lăsat sau nu ceva bun în urma lor. Să nu uităm că numirea s-a făcut printr-o ordonanță de urgență, prefecții nu vin din rîndul funcționarilor publici, ci din structurile de partid ale Alianței.
Oricît ar vrea ei să se detașeze de politică  și să facă administrație pură, cu siguranță nu vor reuși. În teritoriu prefecții fac politica guvernului. Odată schimbată guvernarea, prefecții vor fi nevoiți să capoteze. Nici nu vreau să mă gîndesc cam ce viață va avea un prefect provenit din structuri democrate într-o guvernare pesedistă sau peremistă! Așa cum Alianța a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a schimba oamenii numiți pe funcții de foștii guvernanți,  gîndind că numai așa pot pune  în aplicare platformele  promise la alegeri. Guvernul actual umple de speranțe prefecții creîndu-le iluzii că vor sta pe funcții pînă ce moartea îi va despărți de prefectură. Aceasta se va întîmpla numai dacă sloganul prezidențial va avea regăsire în viața românilor. Altfel...

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU