Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2716 > Punct de vedere Nr. 2716 de duminica, 24 iunie 2007  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Punct de vedere

Politic


Fuga în UE

articol de: Titi PETRE

Majoritatea buzoienilor bagă în buzunar un salariu sub 200 de euro. În județul nostru un salariu de 600 de lei net este apreciat ca fiind de frunte. Probabil jumătate din forța de muncă angajată legal are contractele înregistrate pe minimul pe economie. Adică 440 lei brut. Buzăul are, probabil, cel mai mare număr de restaurante, baruri și terase raportate la numărul de locuitori din întreaga Muntenie. La un astfel de local un suc normal sau o cafea costă mai mul de un euro. În zona centrală, mai ales vara, la orele de seară cu greu găsești un loc liber. Oamenii consumă sucuri și cafele zilnic. Nu mai vorbim aici de băuturi scumpe.

Cum căldura este mare, șase sucuri pe zi sau patru răcoritoare și două cafele nu reprezintă un consum excesiv pentru o persoană. Pentru marea parte a populației reprezintă de fapt venitul zilnic. Cele șase sucuri zilnice s-ar putea chiar să sară de 20 de lei. Adică per total de 600 de lei lunar. Pensionarii cu pensii mici și salariații care nu au ca venit decît cei 600 de lei cu siguranță nu beau zilnic șase sucuri. Nu-și pot permite. Poate nu intră pe vreo terasă zilnic nici măcar pentru un suc. Sîntem  o populație plătită cu șase sucuri pe zi. În cazul cel mai fericit.

Din păcate sîntem și o populație care ne-am vîndut pînă și apa. Tocmai de aceea sărăcia reprezintă una dintre cauzele pentru care românii ocupă primul loc în ceea ce privește omorurile, abuzurile sexuale sau furturile din buzunare, albanezii îi devansează în ceea ce privește furturile din locuințe, iar marocanii, în domeniul agresiunilor fizice. Este unul dintre motivele pentru care ima­gi­nea țării noastre are serios de suferit, iar românii onești, plecați în străinătate să muncească, sînt tratați cu mari rezerve. Este clar, nici după aderare autoritățile românești nu au reușit să-i țină "acasă" pe infractori.

În ciuda interdicțiilor emise pe numele lor, ei reușesc mai de fiecare dată să se întoarcă în Italia, Spania, Anglia sau Olanda, unde trăiesc din furtișaguri, trafic de persoane, de droguri sau de mașini. Mi-e greu să cred că indivizii sînt atît de versați. Mai degrabă polițiștii din punctele de frontieră au momente de respiro, de care cei certați cu legea profită din plin și fac ca România să fie considerată sora vitregă a familiei europene.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU