Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2877 > Prima ora Nr. 2877 de marti, 8 ianuarie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Aroganža Americii

de Ion CRISTOIU
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Prima ora

Mersul pe munte nu este o joacă de copil

articol de: (C.R.)
Tot mai multe persoane aleg pentru vacanţă o drumeţie la munte. Se īntīmplă īnsă, nu de puţine ori, ca turiştii neexperimentaţi īn urcatul muntelui să aleagă un traseu lung şi complicat. Urmările sīnt de cele mai multe ori o febră musculară sau abandonarea drumeţiei. Alteori, īnsă, totul se poate sfīrşi tragic, accidentele de munte fiind, din păcate, tot mai dese. Iată cīteva sfaturi utile pentru cei care s-au hotărīt să urmeze un traseu montan.

Pasul trebuie să fie pe măsura taliei
Cei mai mulţi pornesc īn drumeţie īntr-un ritm prea alert, iar după puţin timp obosesc şi abia mai pot respira. De aceea, la īnceput, este bine să se meargă īntr-un tempo mai lent, ajungīnd treptat la viteza normală de mers. Ritmul trebuie să fie variabil, īn funcţie de īnclinaţia terenului.
Lungimea pasului trebuie să fie proporţională cu talia şi raportată la īnclinaţia pantei. Īn urcarea directă, vīrfurile bocancilor vor fi uşor depărtate, iar sprijinul se face pe marginea anterioară a bocancului, folosind toate denivelările terenului. Ordinea de mers va fi īn coloană cīte unul, nu prea aproape, pentru a nu incomoda persoana din faţă. Cei mai puţin iniţiaţi vor fi īncadraţi īn coloană imediat după conducătorul grupului.

Nu consumaţi ciocolată īn timpul efortului
După primele 20 de minute de mers se va crea un moment de relaxare, dar prima pauză mai mare, de 20 - 30 de minute, se va face după aproximativ două ore de mers. Īn timpul mersului se recomandă să se vorbească puţin şi īn nici un caz cu voce tare. Fumatul īn timpul mersului este total contraindicat şi īn pauzele mai mari se pot consuma dulciuri ( zahăr, glucoză, miere ). Ciocolata nu este indicată īn timpul efortului. Evitaţi să folosiţi "scurtăturile", un loc aflat "la cīţiva paşi" se poate dovedi a fi mult prea departe decīt v-aţi fi īnchipuit şi vă poate pune īn imposibilitatea īntoarcerii la punctul de plecare. De aceea este bine să nu vă abateţi de la traseu şi să respectaţi marcajele turistice. Nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră īn excursii zahăr, lămīi, un cuţit, o lanternă, un bidon cu apă cīt şi trusa de prim ajutor.

Suplimentări de fonduri pentru fermieri
Crescătorii de bovine, ovine şi caprine din judeţ vor primi diferenţa de bani rezultată īn urma suplimentării subvenţiilor. Anul trecut, fermierii au primit cīte 240 de lei/bovină şi cīte 25 de lei pentru fiecare ovină sau caprină. Īn decembrie, Ministerul Agriculturii a decis ca subvenţiile pentru fermieri să fie majorate cu 250 lei/cap la bovine şi cu 10 lei/cap la ovine şi caprine. Claudia Stelea, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii īn Agricultură, spune că fermierii īşi vor primi diferenţa de bani īn cel mai scurt timp, dat fiind faptul că nu se impune o nouă centralizare a numărului de crescători de bovine, ovine şi caprine: "Ministerul Agriculturii are o bază de date a fermierilor care au beneficiat de subvenţiile iniţiale, iar suplimentările vor fi efectuate automat".

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU