Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2827 > Prima ora Nr. 2827 de joi, 1 noiembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 14

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Prima ora

Locatarul are şi drepturi şi obligaţii


Dacă sīnteţi membrii unei asociaţii de proprietari, trebuie să cunoaşteţi care vă sīnt drepturile şi obligaţiile. Şi, pentru un dialog responsabil cu preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari, iată care ar fi aceste drepturi:l Să participaţi la adunarea generală, să candidaţi, să alegeţi şi să fiţi aleşi īn structura organizatorică; - Să cunoaşteţi toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi să aveţi acces la orice document al acesteia; - Puteţi aduce īmbunătăţiri sau modificări proprietăţii individuale cu respectarea prevederilor legale; - Dacă locuiţi la subsol, demisol, parter, mezanin şi etajul īntīi aveţi dreptul să nu plătiţi reparaţiile, reviziile şi consumul de e-nergie electrică pentru lifturi;
Aveţi dreptul să nu contribuiţi la plata serviciilor de pază; - Majoritatea proprietarilor dintr-o asociaţie poate ataca o hotărīre a adunării generale īn termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia; - Dacă se intenţionează ancorarea de reclame pe pereţii blocului sau alte asemenea afişaje, proprietarii direct afectaţi au dreptul să īşi dea sau nu acordul īn acest sens; - Cīnd se schimbă destinaţia unui spaţiu din bloc, proprietarii din plan orizontal sau vertical, direct afectaţi, au dreptul să īşi dea sau nu acceptul īn această privinţă.

Locatarul are la rīndul său obligaţii:

Trebuie să vă plătiţi dările lunare către bloc (īntreţinere, fond de reparaţii etc.); - Luaţi măsuri pentru consolidarea, modernizarea, reabilitarea termică şi eficienţa energetică;
Dacă provocaţi daune unui vecin sau spaţiului comun, sīnteţi obligat să reparaţi stricăciunile; - Restanţierii au obligaţia de a accepta recuperarea debitelor serviciilor pu-blice de utilităţi ; - Aprobaţi anual un fond de reparaţii pentru remedierea părţilor comune īn avans; - Nu īncălcaţi sau prejudiciaţi dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalţi proprietari; - Acceptaţi accesul īn apartament al unui delegat al asociaţiei atunci cīnd acest lucru e necesar pentru inspecţia, repararea sau īnlocuirea elementelor din proprietatea comună. Obligaţia proprietăţii nu a fost reglementată clar pīnă acum. Noua lege a adus multe schimbări, clarificări şi amenzi. Astfel, īmpotriva proprietarilor care nu īşi respectă obligaţiile legale se pot aplica amenzi contravenţionale, potrivit legii, care variază de la 500 la 5.000 de lei.    
(I.G.)

Abcesul se vindecă şi cu plante

Sub denumirea de abces se defineşte o colecţie purulentă, bine delimitată de ţesuturile din jur, formată īn urma dezintegrării ţesuturilor, de obicei sub acţiunea unor agenţi microbieni sau parazitari. Colecţia purulentă īn acest caz are punct de plecare dentar, dar se dezvoltă īn părţile moi din jur, sub mucoasă sau tegumente. Īn cazurile de acest gen se recomandă un tratament individua-lizat de către medicul stomatolog, ţinīnd seama de evoluţia procesului septic. Īn faza de debut sau după rezolvarea stomatologică a cazului se recomandă plante cu acţiune antiseptică, bogate īn special īn chamazulene: flori de museţel şi coada şoricelului.Ameliorări sau chiar vindecări se pot obţine īn abcesele dentare şi cu următoarele preparate:
Infuzie din fructe de salvie, care pe līngă efectul antiseptic are şi rol astringent şi cicatrizant. Se prepară din 2 linguriţe de plantă la 100 ml apă. Se clăteşte cavitatea bucală, cīte cinci minute la fiecare oră.
Decoct din rizomi de cerenţel, una din speciile indigene bogate īn tanin şi cu acţiune remarcabilă antimicrobiană, datorită eugenolului pe care īl conţine planta. Se fierb timp de cinci minute -2 linguriţe de rizomi şi o rădăcină la o cană de apă. Se fac spălături locale. Tot local se pot pune tampoane cu compresie sterilă, īmbibate īn acest decoct. Fitoterapia recomandă după trecerea fazei acute a abceselor dentare un tratament cu specii de plante cu acţiune emolientă, antiinflamatoare şi cicatrizante; flori şi frunze de nalbă mare, infuzie preparată din două linguriţe de flori la o cană de apă- spălături bucale de cel puţin cinci ori pe zi;
rădăcină de tătăneasă, decoct preparat din 2-3 linguriţe de rădăcină la o cană de apă timp de cinci minute, gargară sau clătire a gurii de 3-4 ori pe zi.
Pentru calmarea durerilor dentare, foarte bună este infuzia de sunătoare, preparată din 2 linguri de plantă la 200 ml apă, cu care se clăteşte cavitatea bucală de 4-5 ori pe zi.

Gata cu distrugerea spaţiilor verzi!

Eliberarea autorizaţiilor de construire pe domeniul public al municipiului Buzău ar trebui să devină amintire odată cu intrarea īn vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 114/2007 privind protecţia mediului. Actul normativ la care ne referim vine să īntărească obligaţia autorităţilor locale de a păstra şi dezvolta suprafeţele de spaţii verzi din raza de competenţă, măsura ce contribuie consistent la īmbunătăţirea calităţii vieţii. Efectele respectivei ordonanţe merg pīnă la documentaţiile de urbanism, care ar trebui să preceadă viitoare construcţii. Demn de menţionat este şi obligaţia autorităţilor de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minim 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor, pīnă la finalul anului 2010. Potrivit purtătorului de cuvīnt al Agenţiei de Protecţie a Mediului Buzău, Carmen Pavăl, la nivelul municipiului suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor este departe de limita normală, care asigură cantitatea de oxigen necesară ficărui individ.     
(FA.P.)

Ambulanţele promise se lasă aşteptate

Primele autosanitare promise de Ministerul Sănătăţii, care trebuie să īnnoiască parcul auto al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, se lasă aşteptate. Chiar dacă demersurile au fost iniţiate īncă de la īnceputul anului, Autoritatea de Sănătate Publică nu a primit de la Minister decīt o īnştiinţare oficială că o primă serie de autosanitare, din totalul de 28, va ajunge la Buzău pīnă la sfīrşitul lui 2007. Medicul Ştefan Lăcriţeanu, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, spune că nu ştie nimic despre data la care trebuie să ajungă autosanitarele. "Nu ştiu exact cīnd vor ajunge ambulanţele la Buzău. Ştiu doar că o parte dintre ele ar trebui să sosească pīnă la sfīrşitul anului. Cert este că avem nevoie de ele, pentru a face faţă tuturor solicitărilor", ne-a declarat dr. Ştefan Lăcriţeanu.    
(C.R.)

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU